Vieniša motina Amelia pagimdė dukterį Sarą mangų medyje, į kurį įlipo su dvejų metų sūnumi, informuoja BBC.

Po audrų, per kurias žuvo apie 700 žmonių, kaimynai išgelbėjo moterį su vaikais.

„Buvau namuose su dvejų metų sūnumi, kai staiga į namus ėmė tekėti vanduo, – JT vaikų agentūrai „Unicef“ pasakojo moteris. – Buvau viena su sūnumi, beliko tik lipti į medį.“

Šiuo metu Amelia su pagausėjusia šeima apsistojusi laikiname būste netoli Dombės, visi jaučiasi gerai.

„Tuomet prasidėjo skausmai, o aš neturėjau, kas man padėtų. Po kelių valandų pagimdžiau mergytę. Buvome visiškai vieni su sūnumi ir Sara. Po gimdymo medyje praleidome dar dvi dienas. Vėliau kaimynai padėjo nusileisti žemyn“, – pasakojo vieniša moteris. UNICEF rašo, kad ji savo pačios amžiaus nežino.

Skelbiama, kad naujagimė jaučiasi gerai, ją nuolat žindo mama.

Ši istorija nutiko praėjus beveik 20 metų nuo to laiko, kai kitas kūdikis – Rosita Mabuiango gimė medyje potvynio pietiniame Mozambike metu.

Šiuo metu jau 19-metė Rosita Mabuiango išgarsėjo visame pasaulyje, pasklidus žiniai, kad motina Sofia pagimdė ją medyje. Moterį su dukra išgelbėjo sraigtasparniu.

Vietos leidiniui „Mail and Guardian“ Sofia pasakojo, kad gimdymas buvo labai skausmingas: „Verkiau, šaukiau. Kartais atrodė, kad tai dėl kūdikio gimimo, kartais maniau, kad iš alkio. Daugybė žmonių visko neteko per potvynį, o aš praturtėjau.“

Interviu BBC Rosita teigė nesulaukusi žadėtos valstybinės stipendijos ir JAV vyriausybės žadėtos kelionės į Ameriką.

„Už mano mokslus visada mokėjo mama, iš valdžios nieko negavau“, – sakė Rosita.

„Tiesa, valdžia mums pastatė namą, bet jis jau prastokos būklės. Kai lyja, į vidų visada laša vanduo. Turėtų bent jau padėti jį renovuoti“, – pridūrė mergina.

Plinta cholera

Mozambike per praėjusio mėnesio cikloną žuvusių žmonių skaičius padidėjo iki 598, o humanitarinės pagalbos darbuotojai skuba suvaldyti po audros prasidėjusį choleros protrūkį, antradienį pranešė pareigūnai.

Ciklono nusiaubtame Mozambiko regione cholera užsikrėtė mažiausiai 1 tūkst. 52 žmonės. Choleros atvejų skaičius per kelias dienas gerokai išaugo - prieš keturias dienas choleros atvejų skaičius siekė 139.

Praėjus daugiau kaip dviem savaitėms nuo Mozambiką nuniokojusio ciklono Idai, šalies institucijos ir pagalbos darbuotojai siekia išvengti choleros epidemijos, todėl trečiadienį pradėta masinė vakcinacijos kampanija.

„Idai“ taip pat pareikalavo mažiausiai 259 gyvybių kaimyninėje Zimbabvėje ir mažiausiai 56 gyvybių Malavyje. Kovo 14 d. Mozambikui smogė galingas ciklonas Idai, kuris vėliau pajudėjo Zimbabvės ir Malavio link. Ciklonas trijose šalyse pražudė daugiau kaip 700 žmonių, šimtai tūkstančių žmonių liko be namų.