„Streikai Vokietijoje: ūkininkai užblokavo didelę šalies dalį. Subsidijos baigėsi, o Ukrainai skiriamos astronominės sumos vis dar didėja. Vokietija yra pagrindinė finansuotoja“, – pirmadienio vakarą socialinėje platformoje X parašė D. Medvedevas, ėjęs Rusijos prezidento ir Rusijos ministro pirmininko pareigas.

Jei ir toliau taip bus, tvirtino D. Medvedevas, netrukus Ukrainos nacionalistai galės eksportuoti savo protestus į Berlyną. „Labai abejotina, kad tokiu atveju Scholzas Kepeninė Dešra išsilaikys“, – šaipėsi D. Medvedevas ir pridūrė, kad Rusija su „piktdžiugišku susidomėjimu“ stebi įvykius.

Maskva siekia, kad Vakarai nutrauktų pagalbą Ukrainai, nori priešiškai nuteikti visuomenę, todėl nuolat tvirtina, kad Vakarų pagalba Ukrainai ir sankcijos Rusijai sukėlė ekonominių sunkumų Vokietijoje. Rusijai užpuolus Ukrainą ir tęsiant karą aršus jo šalininkas D. Medvedevas ne kartą nesirinkdamas žodžių įžeidinėjo Vakarų ir Ukrainos politinius lyderius.

Ūkininkų protestas Vokietijoje

Prieš žemės ūkio politikos pakeitimus protestuojantys vokiečių ūkininkai pirmadienio rytą sutrikdė susisiekimą daugelyje šiaurės ir rytų Vokietijos regionų.

Visoje šiaurės rytų Vokietijos Meklenburgo-Pietų Pomeranijos žemėje šimtai ūkininkų traktorių užblokavo įvažiavimus į greitkelius. Prie ūkininkų prisidėjo ir krovinių gabenimo bendrovės, protestuojančios prieš mokesčių vilkikams didinimą.

Pagrindinį šiaurės vakarų Žemutinės Saksonijos Klopenburgo rajono kelią užblokavo 40 transporto priemonių.

Policija pranešė, kad Saksonijoje Dresdeno apskrityje ūkininkų traktoriai blokavo įvažiavimus į A4, A13, A14 ir A17 greitkelius.

Berlyne pirmadienio rytą buvo ramu, tačiau jau sekmadienį vakare prie Berlyno centre esančių Brandenburgo vartų ėmė rinktis traktoriai.

Ūkininkų protestas Vokietijoje

Dėl sankcionuotos demonstracijos visai dienai buvo uždarytas netoli Brandenburgo vartų esantis pagrindinis kelias.

Ūkininkų asociacija paragino pradėti visą savaitę truksiančias demonstracijas prieš sektoriui skirtų subsidijų panaikinimą. Didžiausią nepasitenkinimą kelia mokesčių už žemės ūkiui skirtą dyzeliną lengvatos. Kai kurių federalinės valdžios taupymo planų atšaukimas asociacijos nenuramino.

Faktinis akcijos poveikis skirtinguose regionuose greičiausiai bus skirtingas. Manoma, kad Erfurte centralizuotame Tiūringijos ūkininkų proteste traktorių skaičius turėtų siekti 900.

Ūkininkų protestas Vokietijoje

Šiaurės Vokietijos Hamburgo mieste iš anksto pranešta apie galimus eismo sutrikimus, nes į miestą planavo atvykti ūkininkų iš keleto kaimyninės Šlezvigo-Holšteino žemės sričių. Žemutinės Saksonijos ūkininkai į Brėmene vyksiantį mitingą planavo vykti keliais.

Vokietijos ūkininkus papiktino federalinės valdžios planuojamas žemės ūkiui, be kita ko, kurui skirtų subsidijų mažinimas, nors kai kurių priemonių šiuo metu jau atsisakyta.

Ūkininkų asociacijos planuojamomis akcijomis siekiama užtikrinti, kad kanclerio O. Scholzo vyriausybė visiškai atšauktų planuojamą subsidijų mažinimą.