Visas valstybės aparatas esą buvo perėjęs prie propagandos, prievartos ir rinkėjų kontrolės. Be to, kurstant baimę buvo įvesta karo cenzūra. Ypač sekmadienį, paskutiniąją tris dienas trukusių rinkimų dieną, pareigūnai baudė rinkėjus už „neteisingą“ balsavimo biuletenių užpildymą. Žmonės taip pat buvo verčiami pažeisti balsavimo slaptumą. „To prieš tai nėra buvę per jokius kitus rinkimus“, – teigiama pranešime.

Organizatoriai, be to, anot „Golos“, darė viską, kad neleistų stebėti rinkimų. Nepriklausomi stebėtojai nebuvo įleidžiami į rinkimų punktus. Taip pat neleista susipažinti su vaizdo stebėjimo kamerų įrašais.

Per ankstesnius rinkimus internete paskelbta vaizdo medžiaga buvo svarbus įrodymas, kad, pavyzdžiui, į balsadėžes buvo grūdami iš anksto užpildyti biuleteniai. Rinkėjams nebuvo sudarytos galimybės laisvai pareikšti savo valią. Todėl rezultatai neatspindi ir nuotaikų, teigia „Golos“ atstovai.

Į rinkimus šį kartą nebuvo pakviesti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojai, kurių vertinimas yra svarbus tarptautiniam rezultatų pripažinimui. Centrinė rinkimų komisija pirmadienį pareiškė, kad negauta skundų dėl pažeidimų per rinkimus.

JAV: rinkimai Rusijoje buvo „neįtikėtinai nedemokratiški“

Pirmadienį Jungtinės Amerikos Valstijos pasmerkė rinkimus Rusijoje kaip „nedemokratiškus“ ir pareiškė, kad nepasveikins nugalėtoju paskelbto Vladimiro Putino.

Paklaustas apie V. Putino perrinkimą, Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis sarkastiškai atsakė: „Vos galėjau nustygti ant kėdės. Buvo taip netikėta“.

„Tai buvo neįtikėtinai nedemokratiškas procesas“, – žurnalistams sakė V. Patelis. Paklaustas, ar Jungtinės Valstijos nepripažins rezultato, kaip ragino kai kurie disidentai, V. Patelis atsakė: „Manau, galima drąsiai teigti, kad jokių sveikinimų iš Jungtinių Amerikos Valstijų tikrai nebus“.

„Jis tikriausiai ir toliau bus Rusijos prezidentas, bet neabejotinai autokratas“, – sakė V. Patelis, apkaltinęs V. Putiną oponentų persekiojimu ir įkalinimu bei dėl vieno žinomiausių jo varžovų Aleksejaus Navalno mirties kalėjime prieš pat balsavimą.

Rusai „nusipelno laisvų ir sąžiningų rinkimų bei galimybės rinktis iš kandidatų, atstovaujančių kitus požiūrius“, sakė V. Patelis. Rusai taip pat „nusipelno prieigos prie nešališkos informacijos, kuri padėtų jiems pasirinkti lyderius, kurių jie nori ir kurie padėtų jiems nubrėžti savo šalies ateitį“, sakė jis. „To akivaizdžiai nebuvo per šiuos rinkimus, kurie nebuvo nei laisvi, nei sąžiningi“, – pridūrė jis.

Nuo tada, kai V. Putinas nepaisė JAV įspėjimų ir 2022 m. vasarį įsakė įsiveržti į Ukrainą, JAV beveik nepalaiko su juo kontaktų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją