„Politinės kampanijos galėjo vykti laisvai, tačiau jos buvo labai poliarizuotos“ ir nevengė aštrios retorikos, teigė ESBO trumpalaikės stebėjimo misijos vadovė Margareta Cederfelt. Pasak jos, nerimą stebėtojams taip pat kėlė kai kur fiksuoti mėginimai įbauginti rinkimų pareigūnus.

Kaip teigiama, tarp dezinformacijos pavyzdžių – kai kurių Respublikonų partijos kandidatų garsiai reikštas palaikymas nepagrįstiems buvusio prezidento Donaldo Trumpo pareiškimams, kad 2020 m. rinkimai dėl aukščiausio šalies posto iš jo buvo „pavogti“. Kiti žmonės itin aršiai piktinosi pavieniais balsavimo automatų gedimais, taip, regis, mėgindami iš anksto diskredituoti rinkimų rezultatus.

M. Cederfelt pažymėjo, kad tokie pagrindo neturintys tvirtinimai apie sukčiavimą padarė „žalingą poveikį“ viešajam diskursui ir pakirto pasitikėjimą balsavimo sistema.

Tačiau jau prieita prie išvados, kad balsavimo automatų gedimų klausimu nusikalstamos veikos nebuvo. Nepaisant to, ESBO stebėtojai pažadėjo artimiausiomis dienomis pasigilinti į su tuo susijusius rinkėjų nuogąstavimus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją