Praėjusį mėnesį didžiule persvara išrinktas G. Rajapaksa, pirmalaikiais rinkimais norintis įtvirtinti savo pergalę, antradienio naktį paskelbė parlamento darbo pertrauką ir sakė, kad nauja sesija prasidės sausio 3 dieną.

70 metų G. Rajapaksa tikisi pasinaudoti populiarumo banga ir šaukia rinkimus likus pusei metų iki dabartinės sudėties parlamento penkerių metų kadencijos pabaigos rugpjūtį.

Konstitucija leidžia prezidentui kovą paleisti parlamentą ir organizuoti rinkimus. Prezidentui reikia ministrų kabineto paramos, kad galėtų įvykdyti politinius pažadus, padėjusius jam ateiti į valdžią.

Jis jau nurodė smarkiai sumažinti mokesčius, taip bandydamas paskatinti ekonomiką, dar neatsigavusią po kruvinų Velykų sekmadienio išpuolių, smarkiai pakenkusių šalies turizmo sektoriui.

15 proc. pridėtinės vertės mokestis buvo sumažintas iki 8 proc., o kitas 2 proc. prekių ir paslaugų mokestis nuo šio mėnesio nebebus taikomas.

Šiemet smarkiai susitraukusiame statybų sektoriuje pelno mokesčių našta buvo sumažinta nuo 28 iki 14 procentų.

Oficialus pranešimas apie šaukiamą naują parlamento sesiją suteiks G. Rajapaksos mažumos vyriausybei daugiau galimybių kontroliuoti parlamento priežiūros komitetus.

G. Rajapaksa yra jaunesnysis Mahindos Rajapaksos, kuris prezidento poste dirbo 2005–20015 metais, brolis ir tuo metu ėjo gynybos ministro pareigas.

Broliai Rajapaksos prieš dešimtmetį brutaliomis priemonėmis prieš tamilų „tigrų“ sukilėlius užbaigė Šri Lankos pilietinį karą ir yra tvirtai palaikomi gyventojų daugumą sudarančių sinhalų budistų.