Žinoma, kad per sulaikymo operaciją JAV pareigūnų nukautas 26 metų Tamerlanas Carnajevas palaikė ryšius su Dagestano kovotoju Machmudu Nidalu ir kanadiečių kilmės Williamu Plotnikovu, nurodė rusų žvalgybos šaltinis Šiaurės Kaukaze.

W.Plotnikovas, kaip ir Tamerlanas Carnajevas, dalyvavo bokso varžybose Kanadoje bei JAV, be to, abu vyrai bendravo per socialinius tinklus, sakė šaltinis.

W.Plotnikovas buvo vienas iš septynių kovotojų, kurie buvo nukauti per susišaudymą su Rusijos saugumo pajėgomis 2012 metų liepos mėnesį. Kol kas nenustatyta, ar jis buvo susitikęs su T. Carnajevu Dagestane.

Remiantis Maskvoje leidžiamu laikraščiu "Novaja Gazeta", kuris taip pat atskleidė W.Plotnikovo ir T.Carnajevo ryšį, 21 metų rusų tautybės W.Plotnikovas Kanadoje priėmė islamo tikėjimą.

Taip pat nurodoma, kad Rusijos saugumo pajėgos apie T.Carnajevą pirmą kartą išgirdo 2010 metais, kai W.Plotnikovas trumpam buvo suimtas Izberbašo mieste.

Tuo tarpu Machmudas Nidalas buvo gerai žinomas kovotojas - su juo Tamerlanas Carnajevas buvo pastebėtas, kai grįžo į Dagestaną iš JAV 2012 metais, nurodė šaltiniai saugume.

Kartu jie buvo užfiksuoti keturis kartus, visada su salafistais siejamoje mečetėje Machačkaloje.

M.Nidalas buvo nukautas 2012 metų gegužę per "kovos su teriroristais" operaciją Machačkaloje. Po jo mirties T.Carnajevas dingo iš rusų slaptųjų tarnybų akiračio.

JAV ir Rusijos saugumo tarnybos atidžiai aiškinasi, ar Tamerlanas Carnajevas bei jo brolis ir įtariamas bendrininkas Džocharas palaikė ryšius su Šiaurės Kaukazo islamistais, ar veikė savarankiškai.

Mėginęs pabėgti bet sužeistas 19-metis Džocharas Carnajevas buvo suimtas ir apkaltintas masinio naikinimo ginklo panaudojimu; jam gresia mirties bausmė, jeigu JAV federalinis teismas pripažins jo kaltę.