Vidaus reikalų ministrė Clare O'Neil stotyje ABC kalbėjo apie „siaubingą dieną aukoms“. Šie išpuoliai yra „nedovanotini ir visiškai niekingi“, - sakė ji. Per atakas Balyje 2002 metų spalį žuvo 202 žmonės, 88 buvo australai, daugiausiai – turistai.

Dėl bombų gamybos indonezietis Umaras Patekas 2012-aisiais buvo nuteistas 20 metų laisvės atėmimo bausme. Dabar jis atlikęs kiek daugiau nei pusę bausmės, paleistas lygtinai.

Teisingumo ministerija argumentavo, kad U. Patekas atitiko paleidimui reikalingas sąlygas. Jis esą, be kita ko, pasižymėjo geru elgesiu ir dalyvavo vadinamosiose deradikalizacijos programose.

Jis dabar iki 2030 metų balandžio turės reguliariai registruotis institucijose. Jau rugpjūtį paskelbta, kad netrukus U. Patekas gali būti paleistas iš kalėjimo lygtinai.

Australijoje jau tada kilo pasipiktinimas. Ministras pirmininkas Anthony‘is Albanese‘as sakė, kad teroristo paleidimas anksčiau laiko turės pragaištingą poveikį žuvusiųjų artimiesiems. Klimato ministrė stočiai ABC sakė, kad žmonės Australijoje turi visišką teisę būti nusivylę ir sunerimę. Tačiau vyriausybė supranta ir gerbia, kad Indonezijoje galioja kitokia teisinė sistema.

2002 metų spalio 12-ąją radikalūs islamistai detonavo sprogmenis dviejuose naktiniuose klubuose Kutos kurorte. Žuvusieji buvo iš daugiau kaip 20 šalių. Šimtai asmenų buvo sužeisti. Atsakomybę už atakas prisiėmė radikali islamistų grupuotė „Jemaah Islamiyah“, turėjusi ryšių su „Al Qaeda“.

U. Patekas 2012 metais teisme prisipažino su keliais dėl Balio išpuolių nuteistais teroristais gaminęs bombas. Tarp jų buvo Ali Imronas ir Imamas Samudra.

A. Imronas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos. Samudrai ir dar dviem bendrininkams skirta mirties bausmė, kuri įvykdyta 2008-aisiais. U. Patekas tada sakė nežinojęs, kokias atakas konkrečiai planavo bendrininkai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją