Šiaurinėje Švedijoje varvekliai ne tik ant namų stogų, ledėja ir traukinių bėgiai. Geležinkelio stotyse keliaujančius po Naujųjų pasitinka nedžiugios švieslentės: reisai atidėti ar atšaukti išvis.

Vienai prancūzų turistų šeimai sausis prasidėjo nuo iššūkių.

„Keliaujame į Kiruną. Nežinome, ar traukinys važiuos. Bandysime kažkaip nuvykti bent iki Jelivarės, vėliau iki Kirunos“, – kalbėjo prancūzė turistė Guenael.

Paklausta ką darys, jeigu neatvažiuos ir autobusas, turistė sakė, kad tuomet nuomos mašiną. „Bet mes prancūzai, nežinau, kaip pavyks [važiuoti] švedų keliais, tad galbūt per žinias pamatysite, kad 4 prancūzai – pasiklydę tyruose“, – kalbėjo ji.

Kol kas termometro stulpeliai šią žiemą taip žemai dar nebuvo nukritę, šiaurėje ir toliau išsilaikys labai šalti orai, sako Švedijos valstybinio transliuotojo SVT meteorologas Nilsas Holmqvistas.

Tolimojoje Europos šiaurėje spiginant šalčiui, Švedijoje registruota šalčiausia per 25 metus sausio naktis. Nedidelėje Kvikjoko vietovėje šalies šiaurėje termometrų stulpeliai smigo iki minus 43,6 laipsnio padalos, trečiadienį tinkle X pranešė meteorologijos institutas SMHI.

Jau naktį į antradienį regione temperatūra buvo žemesnė nei 40 laipsnių. Tiesa, iki Švedijos šalčio rekordo dar toli – 1966 m. vasarį termometrai oficialioje matavimo stotyje Vuogatjolmėje rodė minus 52,6 laipsnio.

Ledinis oras tęsiasi ir kaimyninėje Suomijoje. Šalies meteorologų duomenimis, trečiadienio rytą visoje šalyje spaudė 20–35 laipsniai šalčio.

Spiginant šalčiui, Pallastunturio kalnų masyve Suomijai priklausančioje Laplandijos dalyje antradienį nuslinko sniego lavina, kuri, policijos duomenimis, užvertė moterį ir mažametį vaiką. Moteris buvo rasta negyva, o vaikas vis dar laikomas dingusiu. Tuo metu, kai įvyko nelaimė, spaudė 23 laipsnių šaltis ir pūtė smarkus vėjas.

Suomijoje šios žiemos šalčio rekordas buvo užfiksuotas šiaurvakariniame Ilivieskos mieste, kur ankstų antradienį termometro stulpeliai rodė 37,8 laipsnius šalčio. Ekspertai prognozuoja, kad šią savaitę šalis gali sulaukti ir 40 laipsnių speigo.

O temperatūra Suomijos sostinėje Helsinkyje svyruos nuo 15 iki 20 laipsnių šalčio.

Pietinio Norvegijos Arendalio miesto pareigūnai pranešė, kad trečiadienį šalyje nedirbo mokyklos, nes ryte nespėta nuvalyti šaligatvių.

Kelios regionų keltų bendrovės atšaukė reisus, tarp jų ir iš pietinės Norvegijos į Daniją, kur dėl smarkaus vėjo buvo uždarytas pagrindinis tiltas.

LNK reportažą žiūrėkite čia: