„Institutas laukia didelio masto pandemijos bangos Norvegijoje sausio-kovo mėnesiais. Užsikrės šimtai tūkstančių žmonių. Šios omikron sukeltos žiemos užsikrėtimų bangos neįmanoma sustabdyti, bet gali pavykti sušvelninti jos piko rodiklius“, - sakoma FHI skelbiamoje prognozėje.

Specialistai mano, jog užsikrėtimo atvejų skaičius gali siekti 50 tūkst. per dieną, bet pabrėžia, kad vis dar esama daug neaiškumų, o ribojamosios priemonės gali sumažinti būsimą riziką. FHI vertinimu, pavojus pakliūti į ligoninę užsikrėtus omikron atmaina yra 69 proc. mažesnis negu užsikrėtus delta atmaina. Norvegijoje omikron atmaina tapo dominuojančia paskutinėmis praėjusių metų savaitėmis.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) lapkričio 26 d. paženklino Afrikos pietuose aptiktą koronaviruso atmainą В.1.1.529 graikų abėcėlės raide omikron. Pasak PSO atstovų, ši koronaviruso atmaina turi daug mutacijų, kai kurios iš jų kelia susirūpinimą. Be to, omikron plinta greičiau už kitas atmainas.

Norvegija rugsėjo 25 d. atšaukė daugumą ribojimų, susijusių su Covid-19. Bet jau po mėnesio valdžia nusprendė jų nebešvelninti, o paskui pranešė, kad nacionaliniu mastu imamasi papildomų priemonių, įskaitant dažną po vienu stogu su infekuotuoju gyvenančių žmonių testavimą ir koronaviruso pasų naudojimą. Nuo lapkričio 27 d. visi į Norvegiją vykstantys žmonės, net ir patys norvegai, turi registruotis specialiame tinklalapyje, nuo gruodžio 3 d. visi atvykusieji iškart turi atlikti testą dėl koronaviruso. Be to, vyriausybė vėl įvedė prievolę dėvėti apsaugines kaukes ir ragina šalies gyventojus laikytis saugaus atstumo viešose vietose, mažinti socialinių kontaktų skaičių.

Iki šiol dvi vakcinos nuo koronaviruso dozes gavo daugiau kaip 70 proc. Norvegijos gyventojų, vyresnių kaip 12 metų amžiaus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją