JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry taip pat teigė, kad ukrainiečiai nusipelnė galimybės pasirinkti savo ateitį, skelbia "EUbusiness".

Trys buvę Ukrainos prezidentai - Leonidas Kravčukas, Leonidas Kučma ir Viktoras Juščenka - taip pat pareiškė paramą protestams prieš vyriausybę dėl sprendimo nepasirašyti Asociacijos sutarties su Europos Sąjunga (ES).

Vokietija smerkia nepriimtiną ekonominį spaudimą

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle  ketvirtadienį „paprasčiausiai nepriimtinu“ pavadino ekonominį ir politinį spaudimą Ukrainai, kone atvirai nurodydamas Kijevo sovietinių laikų šeimininkę Rusiją.

„Grasinimai ir ekonominio spaudimo naudojimas, kuriuos matėme per pastaruosius metus, yra paprasčiausiai nepriimtini“, - Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) susitikime Kijeve sakė kadenciją baigiantis vokiečių ministras.

„Ukrainos žmonės nori patys nuspręsti dėl savo ateities“, - sakė jis ir pažymėjo, kad „nerimauja“ dėl griežtų policijos priemonių prieš protestuotojus.

G. Westerwelle trečiadienio vakarą atskrido į Kijeve rengiamą Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikimą. Simbolinės reikšmės Kijevo Nepriklausomybės aikštėje jis susitiko ir pasikalbėjo su protestuotojais.

G. Westerwelle į aikštę atėjo pėsčiomis. Jį lydėjo opozicijos lyderis ir bokso čempionas Vitalijus Klyčko, kuris šiuo metu treniruojasi Vokietijoje.

"ES vartai vis dar atviri. Ukraina turi būti pakeliui į Europą, ir Europos pasiūlymai vis dar galioja", - po susitikimų su protestuotojais žurnalistams sakė G. Westerwelle.

J. Kerry taip pat prisidėjo prie spaudimo V. Janukovyčiui, pareikšdamas, kad ukrainiečiai turi teisę "pasirinkti savo ateitį" be išorinio spaudimo. Omenyje turima Rusija, kuri, Kijevo teigimu, prisidėjo prie eurointegracijos proceso sustabdymo.

Demonstracijos prasidėjo vyriausybei atsisakius pasirašyti svarbią sutartį su ES penktadienį.

Ukrainos vyriausybė neatmeta galimybės aptarti pirmalaikius rinkimus

Ukrainos vyriausybė neatmeta galimybės su opozicija aptarti pirmalaikius rinkimus, ketvirtadienį po susitikimo su Europos diplomatais sakė Ukrainos premjero pirmasis pavaduotojas Sergejus Arbuzovas, kuriuo remiasi "EUbusiness".

"Mes turime surengti derybas, - Ukrainos televizijai "Channel 5" sakė S. Arbuzovas, paklaustas, ar mano, kad parlamento ir prezidento rinkimai padėtų išspręsti susidariusią situaciją dėl vyriausybės sprendimo sustabdyti eurointegracijos procesą. - Kai bus pateikti oficialūs pasiūlymai, mes galėsime juos aptarti".

37-erių S. Arbuzovas yra laikomas vienu svarbiausių prezidento Viktoro Janukovyčiaus sąjungininkų, kuris turi svarbią įtaką lyderio sprendimams.

Ukrainoje beveik dvi savaites nerimsta protestai dėl vyriausybės sprendimo nepasirašyti svarbios politinės ir prekybos sutarties su Europos Sąjunga (ES).

Ketvirtadienį ES diplomatijos vadovai dalyvaus Kijeve rengiamame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) susitikime.

Tuo tarpu V. Janukovyčius yra išvykęs į Kiniją, nepaisant šalyje vykstančių neramumų.