„Nebūtų išmintinga, kaip kai kas teigia, tiesiog porą mėnesių spardyti tolyn skolinimosi ribos skardinę ir flirtuoti su pirmojo sąmoningo bankroto (pavojumi) šventinės prekybos sezono viduryje“, – B.Obama sakė savo savaitiniame kreipimesi per radiją ir internetą.

Žala „Amerikos nepriekaištingam kredito reitingui ne vien sutrikdytų pasaulio rinkas – kiekvienam Amerikoje būtų sunkiau pasiskolinti pinigų“, – aiškino jis.

Vienas respublikonų pasiūlymų, iškeltų siekiant išvengti katastrofinio JAV nemokumo ir nutraukti dalies federalinių institucijų uždarymą – laikinai pratęsti administracijos skolinimosi įgaliojimus. Jeigu tai nebūtų padaryta, nuo spalio 17-osios Vašingtonas pirmąkart per šalies istoriją gali pradėti skelbti esantis nepajėgus vykdyti savo finansinius įsipareigojimus.

Respublikonai siūlo atidaryti nuo spalio 1-osios uždarytas institucijas – tikriausiai tik laikinai – taip pat abiem stovykloms įsipareigoti siekti nuolat nutolstančio susitarimo, kaip būtų galima sumažinti biudžeto deficitą, apkarpyti išlaidas ir galbūt reformuoti socialines programas bei kai kurias mokesčių politikos sritis.

Baltieji rūmai anksčiau šią savaitę pareiškė, jog būtų linkę priimti pasiūlymą pratęsti vyriausybės skolinimosi įgaliojimus po sausio 17 dienos.

Tačiau, galbūt pajutę, kad įgijo pranašumą šioje kovoje, Baltieji rūmai dabar atrodo siekiantys, kad teisė skolintis daugiau negu leidžia dabar nustatyta riba – 16,7 trln. dolerių – būtų pratęsta ilgesniam laikui.

Penktadienį Baltųjų rūmų atstovas Jay Carney sakė, kad skolinimosi ribos padidinimas negali būti siejamas su ilgalaikėmis derybomis su respublikonais dėl biudžeto, nes ateinančiais mėnesiais vėl galėtų atsinaujinti valstybės bankroto grėsmė.