Ši byla sukėlė būgštavimus dėl moterų teisių ir spaudos laisvės Somalyje. Dėl jos kilęs tarptautinis pasipiktinimas sukėlė nemalonumų ir pernai išrinktam Somalio prezidentui Hassanui Sheikhui Mohamudui, kurio atėjimą į valdžią tarptautinė bendruomenė laikė naujos Somalio eros pradžia, rašo „The Telegraph“.

Teismas prasidėjo tuo metu, kai H. Sh. Mohamudas keliauja po Europą, mėgindamas užsitikrinti tarptautinę paramą konfliktų nuniokotam Somaliui.

Žmogaus teisių organizacijos šį teismą vadina politiškai motyvuotu, o Jungtinių Valstijų valstybės departamento atstovė spaudai pažymėjo, kad jis taps Somalio ateities lakmuso testu.

Laisvai samdomas žurnalistas Abdiazizas Abdinuras Ibrahimas ir 27 metų moteris kaltinami įžeidę vyriausybės instituciją ir davę klaidingus parodymus. Kaltinimai pateikti ir šios moters sutuoktiniui bei dar dviems asmenims. Kaltinamiesiems gresia ilgos kalėjimo bausmės, jeigu jie bus pripažinti kaltais.

Minima moteris buvo sulaikyta sausio 10-ąją, po dviejų dienų, kai A. Abdinurui Ibrahimui davė interviu, kuriame atskleidė, kad praėjusiais metais ją išžagino vyriausybės pajėgos.

Dvi dienas ji buvo tardoma be advokato ir paleista, kai policija pareiškė, kad ji savo istorijos atsižadėjo. Jos vyras buvo sulaikytas sausio 12-ąją ir iki šiol tebėra areštinėje, sakė žmogaus teisių organizacijos.

Žurnalistas A. Abdinuras Ibrahimas, taip pat sulaikytas sausio 10-ąją, tebėra suimtas.

Somalio policija taip pat įtarė, kad jis yra susijęs su „Al Jazeera“ pranešimais apie išžaginimus pabėgėlių stovyklose Mogadiše. Naujienų agentūra policijos tvirtinimus atmetė, o A. Abdinuras Ibrahimas savo interviu neperdavė nė vienam žiniasklaidos kanalui, sakė žmogaus teisių organizacijos.

„Kaltinimai moteriai, kuri tvirtina buvusi išžaginta, tapo naujosios Somalio vyriausybės prioritetų parodija“, - teigė „Human Rights Watch“ direktorius Afrikoje Danielis Bekele.

„Policijos „tyrimas“ šiuo atveju buvo politiškai motyvuotas bandymas apkaltinti ir nutildyti tuos asmenis, kurie praneša apie plačiai pasklidusią seksualinio smurto problemą Somalio saugumo pajėgose“, - pridūrė jis.

Tarptautinė bendruomenė, ypač Didžioji Britanija ir Jungtinės Valstijos, entuziastingai parėmė naująją Somalio vyriausybę, kuri buvo sudaryta praėjusių metų rugsėjį po Jungtinių Tautų remiamo taikos proceso ir pakeitė korumpuotą bei neefektyvią laikinąją valdžią.

„Šalys donorės, finansuojančios Somalio policijos pajėgas ir teisės sistemą, turi aiškiai parodyti vyriausybei, kad jos netoleruos neteisingumo“, - sakė D. Bekele.

Somalio vyriausybė, regis, priėmė kritiką dėl šio teismo proceso.

Sekmadienį šalies ministras pirmininkas Abdi Farahas Shirdonas Saaidas teigė, kad teisėsauga pasistengs geriau apsaugoti išžaginimų aukas ir pažadėjo, kad pasibaigus teismui, ginkluotosios pajėgos ir teisėsaugos sistema bus reformuotos.

Somalyje įsivyravo palyginus stabilus periodas, kai Afrikos Sąjungos pajėgos išstūmė islamistų kovotojus iš jų tvirtovių miestuose, įskaitant ir sostinę. Tačiau sukilėliai tebekontroliuoja kai kurias provincijos vietoves ir Mogadiše rengia pavienes bombų atakas.