„Kalbant apie rinkimų grafiką, nacionalinis konsultacinis forumas sutarė, kad rinkimai įvyks per 60 dienų“, o tikslias datas turės nustatyti rinkimų komisija, pasibaigus deryboms paskelbė informacijos viceministras Abdirahmanas Yusufas.

Centrinė vyriausybė ir penkių Somalio valstijų vadovai nesugebėjo susitarti dėl balsavimo sąlygų iki prezidento kadencijos pabaigos vasarį.

Kai balandį žlugo vėliausias Jungtinių Tautų remiamų derybų ratas, Somalio parlamento žemieji rūmai priėmė neeilinį teisės aktą, dvejais metais pratęsiantį prezidento Mohamedo Abdullahi Mohamedo, geriau žinomo pravarde Farmajo, mandatą.

Aukštieji parlamento rūmai atmetė tokį žingsnį, o pyktis dėl Farmajo veiksmų išsiliejo į Mogadišo gatves.

Per šalyje įsiplieskusį politinį smurtą besivaržančios sukarintos organizacijos apsikeitė ugnimi, o daugybei civilių teko palikti savo namus.

Ta krizė suskaldė Somalio trapias saugumo pajėgas ir pakurstė nerimą, kad gali kilti tikras pilietinis konfliktas, kariams pradėjus dezertyruoti iš postų kaimiškose vietovėse ir kautis drauge su savo politiniais bendraminčiais Mogadiše.

Spaudžiamas šalies viduje ir tarptautinės bendruomenės, Farmajo nusprendė atsisakyti pratęsto mandato ir nurodė premjerui pakviesti valstijų vadovus į naują derybų ratą. Žengus tokį žingsnį ir iš sostinės pasitraukus kariams, joje sumažėjo įtampa.

„Šiandien – istorinė diena“, – po penkias dienas trukusių derybų su valstijų lyderiais pareiškė ministras pirmininkas Mohamedas Husseinas Roble.

„Po ne vieną dieną trukusių diskusijų, vykusių pagarbiai, kantriai ir siekiant kompromiso, mums pavyko pasiekti konsensusą ginčijamais rinkimų klausimais“, – pridūrė vyriausybės vadovas.

Farmajo padėkojo partijoms už pasiektą kompromisą ir sakė, kad tai yra „pergalė visur esantiems somaliečiams“.

Somalio užsienio partnerės, įskaitant pagrindines rėmėjas, grasinusias sankcijomis, jei rinkimai nebūtų greitai surengti, irgi pasveikino šį proveržį.

„Dabar raginame visas suinteresuotąsias šalis greitai judėti į priekį, kad nedelsiant būtų organizuojami įtraukūs ir skaidrūs rinkimai“, – rašoma Jungtinių Tautų išplatintame JAV, Jungtinės Karalystės, Europos Sąjungos ir kitų Vakarų bei regioninių šalių pasirašytame pareiškime.

Rinkimai vyks laikantis praeityje naudotos sudėtingos netiesioginės sistemos, kai daugybės Somalio genčių vadų renkami ypatingieji delegatai balsuoja už įstatymų leidėjus, kurie savo ruožtu nusprendžia, kas eis prezidento pareigas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)