Vyriausybė Turkmėnistano sostinėje Ašchabade praėjusių metų pradžioje pateikė duomenis apie 6,2 mln. šalies gyventojų, rašo rferl.rog. Vis dėlto, kaip teigia trys skirtingi rferl.org kalbinti šaltiniai, artėjant 2022 m. įvyksiančiam gyventojų surašymui atlikta preliminari apklausa parodė, kad Turkmėnistano gyventojų šiais metais tėra nuo 2,7 iki 2,8 mln.

Valstybės tarnautojai, dalyvaujantys pasirengimo gyventojų surašymui ir duomenų analizės procesuose, kalbėti sutiko tik anonimiškai, nes, jų pačių teigimu, gyvena griežtai kontroliuojamoje valstybėje. Jų teigimu, masinis turkmėnų išvykimas iš šalies, mažėjantis gimstamumas, didėjantys mirtingumo rodikliai ir prastėjantys gyvenimo standartai – tai pagrindinės priežastys, dėl kurių šios Centrinės Azijos šalies populiacija reikšmingai traukiasi.

„Ėjome nuo durų iki durų ir skaičiavome gyventojus, taip pat naudojome papildomus metodus, pavyzdžiui, vertinome šauktinių, mokyklų abiturientų, universitetų studentų, darželiuose registruotų vaikų, kalinių skaičius, analizavome duomenis, gautus iš migracijos tarnybų dėl atvykimų ir išvykimų, gimimų ir mirčių skaičių įrašus“, – teigė vienas iš kalbintų šaltinių.

Šaltinių teigimu, šio tyrimo rezultatai gali šiek skirtis nuo oficialaus surašymo rezultatų, tačiau skirtumas neturėtų būti reikšmingas. Taigi su situacija susipažinę kalbintieji buvo linkę gautus rezultatus vadinti šokiruojančiais, nepaisant jau kurį laiką turimų žinių dėl demografinės krizės Turkmėnistane.

Pastarasis gyventojų surašymas šioje valstybėje atliktas 2012 m., tačiau tada valdžia gautų rezultatų viešai neskelbė. 2019 m. gegužės mėn. skirtingi šaltiniai Ašchabade teigė, kad nuo 2008 iki 2018 m. iš Turkmėnistano išvyko beveik 1,9 mln. gyventojų. Išvykimo priežastis – nuolatinis gyvenimas užsienyje arba nuolatinė darbo vieta kitoje šalyje. Tiesa, į šį skaičių neįeina užsienyje dirbantys darbo migrantai. Tuo metu su situacija susipažinę šaltiniai teigė, kad šalies gyventojų skaičius vos šiek tiek viršijo 3,3 mln.

Prasta ekonominė situacija, nevaldomas nedarbas ir represinė autoritarinė valdžia – visa tai susiję su tuo, kad žmonės išvyksta iš tėvynės gyventi į Rusiją, Turkiją, Uzbekistaną. Pastarosios trys šalys – pagrindinės, į kurias turkmėnai vyksta ieškodami geresnio gyvenimo.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)