Keliautojas iš Vokietijos Jostas Kobuschas teigia, kad tą akimirką, kai pastebėjo dideliu greičiu artėjančią sniego laviną, priminusią „branduolinį sprogimą“, jis kaip tik filmavo apačioje esančius Everesto šlaitus. Vaizdo įraše matoma, kaip vyras skubiai ieško priedangos savo palapinėje, kurią netrukus užkloja stora sniego marška.

Vaizdo įraše girdima, kaip vokietis sako „Laikykis mano striukės“ – tokį nurodymą jis duoda bendražygiui, kuriam per plauką pavyko nebūti nuneštam stichijos. Spėjama, kad abiem vyrams pasisekė išvengti sunkių traumų. Sniegas nusinešė 18 keliautojų gyvybes. Iš viso šeštadienį Nepale vykęs 7,8 balų žemės drebėjimas pražudė net 3218 žmones.

Akistatą su sniego lavina išgyveno ir britai Samas ir Alex Chapatte bei Timas Bradshaw.
Su Samu ir Alex susisiekusi jų giminaitė Sarah Chappatte poros tinklaraštyje parašė: „Reikia juos iš ten ištraukti. Manome, kad vienoje ar dvejose stovykloje gali būti įkalinta apie 100 keliautojų ir vedlių. Kai kurie jau kenčia nuo aukščio sukeltų negalavimų“.

Įspėjame: vaizdo įrašas gali šokiruoti.

Žemės drebėjimo žuvusiųjų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 3 300

Galingo žemės drebėjimo, kuris šeštadienį supurtė Nepalą, aukų skaičius padidėjo iki daugiau kaip 3 300, pranešė pareigūnai šioje smarkiai nuniokotoje Himalajų šalyje ir su ja besiribojančiose Azijos valstybėse.

Policijos atstovas Kamalas Singhas Banas nurodė, kad aukų skaičius Nepale padidėjo iki 3 218, iš jų mažiausiai 1 152 žuvo Katmandu, o per sniego laviną Evereste - 18.

Kaimyninės Indijos pareigūnai sakė, kad čia užregistruoti 67 žuvusieji.

Kinijos valstybinė žiniasklaida nurodė, kad jos valdomame Tibete žuvo 20 žmonių. Dar apie keturis žuvusiuosius buvo pranešta Bangladeše.

Sužeistųjų skaičius siekia 6 500 žmonių.

Apiplėšimas išgelbėjo devynis graikų alpinistus nuo Nepalo drebėjimo

Devyni graikų alpinistai, kuriuos Katmandu apiplėšė jų šerpas vedlys, buvo priversti išvykti namo ir taip išvengė kitą dieną Everesto kalnu nusiritusios pražūtingos sniego lavinos, kurią sukėlė galingas žemės drebėjimas.

„Atvykome į Katmandu praėjusią savaitę ir čia paaiškėjo, kad mūsų šerpas dingo su pinigais, kuriuos jam davėme“, – sekmadienį Graikijos visuomeninei televizijai „Nerit“ sakė alpinistas Sofoklis Paitis.

„Pranešėme apie incidentą Nepalo valdžiai ir nusprendėme penktadienį, žemės drebėjimo išvakarėse, grįžti į Graikiją. Mums galiausiai pasisekė, bet turime draugų (Everesto) stovyklose, kurie tenka išgyventi labai sunkių akimirkų“, – pridūrė jis.

Šią alpinistų grupę, kuriai visai pavyko sėkmingai išvengti didžiausios tragedijos kopimo į Everesto kaną istorijoje, sudarė devyni graikai ir devyni indai.

Per Nepalą šeštadienį sukrėtusį galingą 7,8 balo drebėjimą žuvo mažiausiai pusketvirto tūkstančio žmonių.

Dar aštuoniolika žmonių žuvo Everesto bazinėje stovykloje.