Išsamiai istoriją sutikęs papasakoti Mariuszas Rykaczewski – buvęs karys, kuris buvo apvogtas, ne kartą sumuštas, verčiamas badauti, gyventi baisiomis sąlygomis ir vergauti.

Anglijoje, West Midlands regione siautusi lenkų gauja į savo prieglobstį buvo įsiviliojusi daugybę žmonių, kurie buvo priversti dirbti vos už kelių svarų atlygį per dieną.

Mariuszas savo pasakojimą pradėjo tuo, kad dar Lenkijoje susipažino su žmonėmis, kurie Anglijoje žadėjo puikų darbą, apgyvendinimą ir dar netgi nemokamą kelionę. Pasiūlymu vyras susiviliojo dėl didesnio uždarbio.

„Tačiau vos tik nuvykęs supratau, kad patekau į tikrą pragarą. Namuose visuomet buvo triukšminga, jei tai išvis galima pavadinti namais. Bet mes neturėjome jokios vietos, kur pabėgti. Jie visą laiką mus stebėdavo. Kasdien iki darbo vietos važiuodavome pusantros valandos – rinkdavome daržoves. Namuose neturėjome nei tualeto, nei dušo. Penktadieniais gaudavome atlygį už visą savaitę – kartais 40 svarų, o kartais tik 25 svarus.

Daugiausiai, kiek esu uždirbęs, buvo 75 svarai per savaitę. Turėjome ir kažkokiu būdu atidarytas savo banko sąskaitas, tačiau jie visuomet sugebėdavo susekti, ar jose yra pinigų“, – sukrečiančią istoriją pasakojo vyras.

Kai kartą dėl tokio gyvenimo ir kontrolės M. Rykaczewski pasiskundė vadovams – liko žiauriai sumuštas.

„Jie mane tiesiog sudaužė. Buvau daužomas ir spardomas, man lūžo šonkauliai, visas veidas buvo mėlynas. Po to karto miegodavau su peiliu po pagalve, jei jie vėl grįžtų“, – toliau kalbėjo vyras.

Ištaikęs progą, lenkų tautybės vyras spruko, kur akys veda. Atsitiktinumo dėka, jis atsirado policijos komisariate, kur ir papasakojo visą istoriją. Vyras buvo išgabentas į saugią vietą, jei kartais buvę vadovai bandytų jo ieškoti.

Po incidento buvo sulaikyti penki asmenys: Julianna Chodakowicz (24 m.), Marekas Brzezinski (50 m.), Marekas Chowaniec (30 m.), Justyna Parczewska (48 m.) ir Natalia Zmuda (29 m.). Visi jie išgirdo teismo nuosprendžius. Bendra jų nelaisvės metų suma – 35 metai.

Dar trys sulaikytieji – Ignacy Brzezinski (53 m.), Wojciechas Nowakowski (42 m.) ir Janas Sadowski (28 m.) atitinkamai buvo nuteisti 11, 6 su puse ir 3 metams nelaisvės.

Ši lenkų gauja buvo didžiausia JK gauja, kuri pavertė žmones vergais. Iš viso suskaičiuota, kad naiviai darbais susiviliojusių aukų – apie 400 žmonių. Jie nusikaltėliams uždirbo beveik 2 milijonus svarų.

Didžiosios Britanijos lenkų gaujos sulaikymą pavadino „didžiausia šiuolaikinės vergijos“ operacija, kada nors išaiškinta Jungtinėje Karalystėje ir galbūt Europoje.

Tyrėjai nustatė, kad ši gauja išnaudojo šimtus lenkų benamių ir narkomanų, išgabentų iš savo šalies į Britaniją. Liudijimai teismui ir policijos duomenys rodo, kad kai kuriems šių žmonių būdavo mokama vos po 10 svarų (11,15 euro) per savaitę už sunkų fizinį darbą, pavyzdžiui, siuntinių skirstymą arba svogūnų derliaus nuėmimą.

Šios operacijos centras buvo vidurio Anglijos miestas Birmingamas. Aukos buvo laikomos skurdžiomis sąlygomis ir nuolat prižiūrimos, kad nepabėgtų.

„Atsiliepė 88 nukentėjusieji, bet tyrimas atskleidė, kad buvo daugiau kaip 300 kitų tikėtinų aukų“, – dar liepą sakė Anglijos karūnos prokuratūros pareigūnas Markas Paulas.

„Pažeidžiami vyrai ir moterys būdavo užverbuojami Lenkijos gatvėse pažadant geresnį gyvenimą, bet jie tebuvo žiauriai išnaudojami ir įkalinami beviltiškame priklausomybės rate, negalėdami niekur kitur išeiti“, – pridūrė jis.

Išnagrinėjus tris bylas aštuoni gaujos nariai buvo nuteisti kalėti nuo trejų iki 11 metų. Jie buvo nuteisti už tokius nusikaltimus kaip prekyba žmonėmis ir pinigų plovimas, taip pat susimokymas įtraukti kitus žmones į priverstinius darbus.

„Tai didžiausias tokio pobūdžio teismas dėl šiuolaikinės vergijos Jungtinėje Karalystėje ir, ko gera, Europoje“, – pažymėjo M. Paulas.