„Politinė kalinė Sofija Sapega tapo įtariamąja pagal Baudžiamojo kodekso 130 straipsnio 3 dalį – dėl „rasinio, tautinio, religinio ar kitokio socialinės nesantaikos kurstymo“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė „Viasna“.

Pasak teisių gynėjų, pagal šį straipsnį merginai gresia iki 12 metų laisvės atėmimo.

Tuo metu S. Sapegos advokatas Aliaksandras Filanovičius ketvirtadienį pranešė, kad jam vis dar nepavyksta susitikti su savo kliente Baltarusijos KGB tardymo izoliatoriuje.

„Šiandien vėl nepavyko aplankyti Sofijos, nes KGB tardymo izoliatoriuje trūko kabinetų susitikimams su advokatais“, – nurodė jis ir pridūrė, kad pabandys aplankyti S. Sapegą penktadienį.

Taip pat A. Filanovičius sakė, kad penktadienį 12 val. 30 min. teismas svarstys skundą dėl S. Sapegos sulaikymo. Advokatas pateikė prašymą susipažinti su bylos medžiaga, tačiau jam buvo pranešta, kad jis galės susipažinti su byla tik penktadienį.

23 metų S. Sapega ir R. Pratasevičius buvo sulaikyti sekmadienį Minske, kur buvo priverstinai nutupdytas jų lėktuvas.

Ramanas Pratasevičius

Pora ir dar apie 100 keleivių skrido bendrovės „Ryanair“ laineriu, vykusiu iš Atėnų į Vilnių. Jis buvo priartėjęs prie Lietuvos oro erdvės, tačiau buvo priverstas pasukti į Baltarusijos sostinę, nes šalies oro dispečeriai informavo apie potencialią saugumo grėsmę orlaivyje. Galiausiai ši informacija nepasitvirtino.

Anksčiau pranešta, kad S. Sapega Baltarusijoje įtariama tam tikrais nusikaltimais, galimai padarytais po ginčijamų 2020 metų prezidento rinkimų. Šią savaitę buvo paskelbtas vaizdo įrašas, kuriame ji sako, kad yra redagavusi „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas.

Pernai opozicijos informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjus 26 metų R. Pratasevičių ir jo 22 metų bičiulį Sciapaną Pucilą Minskas įtraukė į „asmenų, dalyvaujančių teroristinėje veikloje“, sąrašą, o patį kanalą paskelbė „ekstremistiniu“ ir nurodė jį blokuoti.

Po rugpjūtį įvykusių prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją buvo kelis mėnesius apėmę beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka, geležiniu kumščiu valdantis šalį jau beveik tris dešimtmečius.


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)