Pokalbio metu S. Sapegai buvo parodyta interviu su R. Pratasevičiumi ištrauka, kurioje jis kėlė prielaidą, kad prie lainerio nutupdymo neva galėjo prisidėti „Nextos“ redakcijos narys Janas Rudikas, opozicijos dalyvis Danilas Bogdanovičius ir Baltarusijos opozicijos lyderės Sviatlanos Cichanouskajos patarėjas Franakas Viačiorka.

Paprašyta pakomentuoti R. Pratasevičiaus žodžius, S. Sapega pareiškė, kad „visuomet buvo toli nuo kokių nors politinių intrigų“, todėl nenorėtų reikšti kokių nors spėlionių. „Tačiau taip, iš pokalbių su Ramanu buvo padaryta išvada, kad čia yra įsimaišęs būtent Ramano kolektyvo narys, kažkas iš jos darbo aplinkos“, – pridūrė ji.

S. Sapega tikino esą lėktuve nebuvo Baltarusijos KGB darbuotojų. Mergina neigiamai atsakė į laidos vedėjos klausimą, ar ji mananti, kad lainerį galėjo nutupdyti Baltarusijos specialiosios tarnybos.

„Ne. Kad ir kiek stengiausi niekada nesigilinti į šią situaciją, iki šiol esu joje. Ir veikiausiai jau po to, kai ši istorija pasibaigs, man reikės įsisąmoninti ir pasidaryti kokią nors protingą ir blaivią išvadą“, – pareiškė S. Sapega.

Paskutinėje „interviu“ dalyje laidos vedėja paklausė S. Sapegos apie jos ateities planus.

„Apie planus kalbėti dar anksti. Tačiau šiuo metu jaučiuosi daug geriau nei pirmosiomis dienomis [po incidento – Delfi]. Nuotaika – normali. Esu pasiruošusi eiti toliau“, – sakė S. Sapega.

Sofija Sapega

Vilniuje įsikūrusio Europos humanitarinio universiteto studentė S. Sapega gegužės 23 d. buvo sulaikyta kartu su savo draugu, opozicijos tinklaraštininku R. Pratasevičiumi Minsko oro uoste. Minskas vėliau paskelbė vaizdo įrašą, kuriame S. Sapega sako, kad redagavo „Telegram“ kanalą „Baltarusijos juodoji knyga“, skelbiantį duomenis apie šalies saugumo pajėgas. Manoma, kad tariama merginos išpažintis išgauta jėga.

R. Pratasevičiui teko keliskart duoti „interviu“ propagandiniams kanalams, jis net buvo atvestas į tiesioginę spaudos konferenciją. Tuomet jis tvirtino neva gerbiantis A. Lukašenką, o jo paties „pirštu niekas nepalietė“.

Lietuvoje esanti Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja apgailestavo dėl tokių „interviu“.

„Nežinome, kuo jam grasinta“, kad padarytų tokius pareiškimus, bet „jis yra įkaitas“, sakė S. Cichanouskaja. „Jis dabar rodomas kaip trofėjus, – sakė opozicijos lyderė. – Jo užduotis dabar yra ten išgyventi.“

Birželio pabaigoje Rusijos pilietei S. Sapegai ir R. Pratasevičiui pritaikytas namų areštas.

„Žinią, kad Ramanui ir Sofijai buvo skirtas namų areštas ir jie nebesėdi už grotų, reikia vertinti teigiamai. Visgi namų areštas – tai ne laisvė, jiems tebėra taikomi kaltinimai, tebėra stebimas kiekvienas jų žingsnis. Tai reiškia, kad jie tebėra įkaitai. Palaikome ryšį su Ramano tėvais: jiems apie sūnų nieko nepranešama, neleidžiama su juo bendrauti. [Tėvai] įsitikinę, kad režimas užsiima žaidimu, per kurį naudojamasi Ramano ir Sofijos gyvybėmis.

Visi prisimename, kad kalėjime yra per 500 politiniais kaliniais pripažintų asmenų, o dar tūkstančiams pareikšti nepagrįsti ir politiškai motyvuoti kaltinimai. Jiems į kameras ligi šiol pilamos chlorkalkės, jiems nėra kuo kvėpuoti, nes po dešimt sėdi kamerose, kurios yra skirtos dviem, juos ir toliau kankina specialiose kamerose. Neturime leisti, kad būtų žaidžiama žmonių gyvybėmis ir likimais, – tik taip įmanoma pasiekti, kad visi nekalti žmonės išeitų į laisvę“, – „Telegram“ kanale po žinios apie R. Pratasevičiui ir S. Sapegai pritaikytus namų areštus rašė S. Cichanouskaja.

Tut.by žurnalistai pažymi, kad Baltarusijoje asmenims, kaltinamiems sunkiais nusikaltimais, kuriems skirtas namų areštas, paprastai draudžiama išeiti iš namų, naudotis ryšio priemonėmis, įskaitant internetą, gauti ir siųsti laiškus, priimti svečius (net artimuosius). Ką konkrečiai uždrausti, nusprendžia tyrėjas.

Kaltinamieji gali būti kontroliuojami naudojant elektronines apyrankes. Taip pat jie privalo atsiliepti į kontrolinius skambučius ir atvykti teisėsaugos institucijų atstovų nurodymu. Name gali būti įrengta vaizdo stebėjimo įranga arba budėti sargybiniai. Naujienų portalas rašo, kad Pratasevičių šeimą pažįstantis asmuo pranešė, jog išnuomotame bute kartu su R. Pratasevičiumi nuolatos gyveno operatyviniai darbuotojai.

Europos Sąjunga birželio pabaigoje oficialiai įvedė sankcijas svarbiems Baltarusijos ekonomikos sektoriams, didindama spaudimą autoritarinio prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimui.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)