Renginio pradžioje, kai Rusijos Federacijos vadovas atsistojo išklausyti Gynybos ministro Sergejaus Šoigu pranešimo apie parado dalyvių pasirengimą, atsistojo ir visi tribūnoje buvę žmonės, tačiau A. Lukašenka „net nekrustelėjo“, nurodė „Podjom“.

Pasibaigus paradui, kai užsienio šalių lyderiai išsirikiavo į eilę, kad padėtų gėlių prie Nežinomo kareivio kapo Aleksandro sode, A. Lukašenka demonstratyviai atsistojo per vieną žmogų nuo V. Putino. Ši aplinkybė neprasprūdo pro akis Rusijos vadovui, skelbia newsru.com.

Vykstant paradui, Baltarusijos prezidentas bendravo su šalia sėdėjusiais veteranais ir vienu metu net šluostėsi akis nosinaite. Žiniasklaidoje pasirodė pranešimai, kad jis „pravirko“, „nesulaikė emocijų“, „apsiašarojo“.

Kai pasibaigus paradui garbingi svečiai patraukė Aleksandro sodo link, A. Lukašenka leido sau garsiai sureaguoti į iš tribūnų nuskambėjusią padėką užsienio šalių lyderiams už atvykimą. Jis išskleidė rankas į šonus ir garsiai pasakė: „Atvažiavo į tėvynės sostinę!“ Po jo žodžių pasigirdo plojimai ir šūksniai „Valio!“ Vėliau kažkas kreipėsi į Baltarusijos prezidentą: „Aleksandrai Grigorjevičiau, nugalėsime!“ A. Lukašenka atsakė: „Nugalėsime, atsilaikysime!“

Eidamas prie Nežinomo kareivio kapo, V. Putinas bendravo su Kazachstano, Uzbekistano, Moldovos ir Tadžikistano prezidentais. A. Lukašenka laikėsi eisenos gale ir pokalbyje nedalyvavo, informavo „Vesti“.

Baltarusijos prezidentas į Maskvą atvyko su sūnumis Viktoru, Dmitrijumi ir Nikolajumi. Baltarusiško portalo tut.by korespondentas pastebėjo, kad, sveikindamas tribūnose susirinkusius svečius, V. Putinas nepaspaudė rankos 15-os metų amžiaus Koliai Lukašenkai, kuris su tėvu sėdėjo pirmoje eilėje.

Pats A. Lukašenka praėjusiais metais yra sakęs, kad Kolia yra V. Putino draugas.

Nikolajus savo tėvui esą dažnai pateikia Rusijos lyderio V. Putino pavyzdį.

Apie tai A. Lukašenka pasakojo interviu radijui „Echo Moskvy“.

„Jis yra Vladimiro Vladimirovičiaus [Putino] draugas. Jis dažnai man sako: „Štai, matai, kaip turi elgtis prezidentas!” Aš paklausiu, kaip jis turėtų elgtis. O jis atsako: „Pažvelk į Vladimirą Vladimirovičių“, – kalbėjo A. Lukašenka.

Jo teigimu, susitikimo su V. Putinu metu Sočyje 15-metis Nikolajus nutarė žaisti ledo ritulį Rusijos prezidento penkete.

„Nežaisiu ledo ritulio tavo penkete – būsiu su Vladimiru Vladimirovičiumi. O Putinas jam atsakė: „Kolia, neskubėk“, – situaciją nupasakojo A. Lukašenka, pridūręs, kad Nikolajus V. Putiną pažįsta nuo dvejų metų ir laiko jį draugu.

Pasibaigus paradui 75-osioms pergalės prieš nacistinę Vokietiją metinėms pažymėti, A. Lukašenka išvyko į Minską. Šią informaciją pranešė TASS, cituodama Baltarusijos ambasadą Maskvoje.

„Patvirtiname, kad jau išskrido į Minską“, – po parado pažymėjo naujienų agentūros darbuotojas, atsakydamas į klausimą apie A. Lukašenkos buvimo vietą.

Tiesa, kaip „Vedomosti“ pranešė V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas, A. Lukašenka visgi spėjo sudalyvauti Kremliuje svečių iš užsienio garbei surengtame priėmime.

Kaip rašė įvykius Kremliuje nušviečiančios agentūros „RIA Novosti“ žurnalistai, Baltarusijos prezidentas viso vizito metu laikėsi šiek tiek nuošalyje ir tik tribūnose atsisėdo netoli V. Putino.

„The New York Times“ kiek anksčiau rašė, kad ilgametis autoritarinis Baltarusijos lyderis, susidūręs su grėsme prieš, kaip manoma, dar vienais falsifikuotais būsiančius rinkimus, ėmėsi stebinančios naujos taktikos, tikėdamasis sulaukti Vakarų užuojautos: jis ėmė kaltinti Rusiją kišantis į rinkimus.

Jau 26 metus valdžioje Baltarusijoje esantis A. Lukašenka, dažnai vadinamas paskutiniuoju Europos diktatoriumi, taip sunerimo dėl augančio nepasitenkinimo ir paramos galimiems jo konkurentams rugpjūčio 9 dieną vyksiančiuose prezidento rinkimuose, jog įjungė savo propagandos mašiną, kurią nukreipė prieš ilgametę artimiausią sąjungininkę ir pagrindinę rėmėją – Maskvą.

Daugybę metų jis, siekdamas išsilaikyti valdžioje, manipuliavo Rytų ir Vakarų konkurencija. Penktadienį per susitikimą su už ekonominius reikalus atsakingais pareigūnais Minske A. Lukašenka, praėjus dienai po to, kai buvo suimtas potencialus jo konkurentas rinkimuose, buvęs rusiško kapitalo banko vadovas Viktoras Babarika, pareiškė užkardęs sąmokslą kurstyti revoliuciją.

Nors tiesiogiai pirštu į Kremlių jis nerodė, A. Lukašenka nurodė, kad „kaukės nutrauktos ne tik nuo marionečių, kurių turime čia, bet ir nuo jų valdytojų už Baltarusijos ribų“. Tačiau niekam nekilo nė menkiausios abejonės, kad jis kalbėjo apie Rusiją.

V. Putinas trečiadienį Maskvos Raudonojoje aikštėje priėmė didelį karinį paradą, skirtą paminėti Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacistinę Vokietiją 75-osioms metinėms, turėjusį įvykti gegužę, bet atidėtą dėl koronaviruso pandemijos.

Paradas, trukęs 1 val. 15 min., buvo surengtas tebetvyrant susirūpinimui dėl koronavirusinės infekcijos COVID-19 krizės, taip pat išliekant įtampai tarp Rusijos ir Vakarų valstybių dėl Maskvos vaidmens karuose Sirijoje ir Ukrainoje, dar labiau aštrinamos kaltinimų politiniu kišimusi ir istoriniu revizionizmu.

Prieš 75-erius metu iškovota Sovietų Sąjungos pergalė prieš nacistinę Vokietiją yra asmeniškai svarbi V. Putinui, pasitelkdavusiam SSRS 1945 metų karinį triumfą, kad pakurstytų nacionalinį pasididžiavimą mūsų dienų Rusijoje.

Šiemet dėl koronaviruso pandemijos V. Putinas buvo priverstas atšaukti Pergalės dienos paradą, tradiciškai rengiamą gegužės 9-ąją. Dabar jis buvo surengtas likus savaitei iki liepos 1-ąją vyksiančio referendumo dėl kontroversiškų konstitucijos reformų, galinčių sudaryti V. Putinui galimybę likti prezidento poste iki 2036 metų.

Šių metų parade dalyvavo apie 13 tūkst. karių ir istorinės karinės mašinos, taip pat naujausia karinė technika, pabrėžianti Rusijos kovinius pajėgumus.

Daugiau kaip 20 parade dalyvavusių karinės įrangos modelių buvo viešai parodyti pirmąjį kartą, įskaitant tankus T-90M ir oro erdvės gynybos raketų sistemas „Buk M3“.

Prieš pandemiją planuota, kad per paradą šalia Kremliaus lyderio stovės Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, taip paliudijant augančią Rusijos tarptautinę įtaką valdant V. Putinui.

Tačiau vietoje jų V. Putiną supo buvusių Sovietų Sąjungos respublikų vadovai, tokie kaip Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka, atvykęs su savo sūnumis.

Tuo metu į Maskvą atskridęs Kirgizijos prezidentas Sooronbajus Žejenbekovas nusprendė parade nedalyvauti, nes dviem jo delegacijos nariams buvo nustatyta koronavirusinė infekcija.

Rusijoje patvirtinta per 600 tūkst. užsikrėtimo koronavirusu atvejų ir per 8 tūkst. mirties atvejų. Pagal šiuos skaičius Rusija yra trečia labiausiai nuo pandemijos nukentėjusi pasaulio valstybė po JAV ir Brazilijos.