Kaip penktadienį rašo dienraštis „Rzeczpospolita“, šnipinėjimu įtariamas karininkas „turėjo prieigą prie paslapčių, liečiančių ne tik (Lenkijos – DELFI) kariuomenę, bet ir NATO“. Anksčiau skelbta, kad karininkas dirbo padalinyje, atsakingame už informacines technologijas – tokia pozicija elektroninių komunikacijų amžiuje žvalgybai yra aukso vertės.

Dienraščio teigimu, karininkas užverbuotas pasinaudojant jo „asmeninėmis problemomis“.

Anot „Rzeczpospolitos“, Varšuva neketina apsiriboti dviejų įtariamų šnipų – karininko ir teisininko – procesu. Esą numatoma iš Lenkijos išsiųsti keletą Rusijos diplomatų, šalies Vidaus saugumo tarnybos ir Karinės kontržvalgybos duomenimis, susijusių su Rusijos žvalgyba. Dienraščio teigimu, būtent šių Rusijos diplomatų stebėjimas leido Lenkijos specialiosioms tarnyboms identifikuoti du įtariamus šnipus. Diplomatų išsiuntimas iš šalies – griežčiausia galima poveikio priemonė. Diplomatinis pasas Rusijos piliečius saugo nuo arešto ir kitų baudžiamojo proceso priemonių.

Tiesa, „Rzeczpospolita“ pastebi, kad diplomatų išsiuntimas greičiausiai neliks be atsako. Prognozuojama, kad įsiutęs Kremlius imsis atsakomųjų žingsnių – taigi galima laukti ir Lenkijos diplomatų išvarymo iš Maskvos.

Sulaikytas teisininkas sukosi parlamente

TVN24.pl skelbia, kad šnipinėjimu įtariamas teisininkas Stanisławas Sz. laisvai sukiojosi Lenkijos parlamento rūmuose. Esą jis periodiškai dalyvavo Lenkijos Seimo komisijų posėdžiuose, daugiausiai susijusiuose su energetika ir degalų sektoriumi.

Be to, „Rzeczpospolitos“ šaltinių teigimu, įtariamas šnipas ruošėsi karjeros posūkiui – esą jis ketino įsidarbinti vienoje iš Lenkijos ministerijų.

Kaip jau skelbta, sulaikytas teisininkas turi dvigubą Lenkijos ir Rusijos pilietybę.

Abiem įtariamiesiems gresia iki 10 metų laisvės atėmimo. Jei paaiškėtų, kad priešiškoms tarnyboms buvo perduota Lenkijai pakenkti galinti informacija, minimali bausmė – treji metai belangėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)