DNR tyrimo rezultatai pagaliau atskleidė mokslininkams ilgą laiką rūpėjusią sniego žmogaus paslaptį, skelbia „The Independent“. Plaukų mėginių tyrimas atskleidė, jog šių DNR sutampa su senovėje gyvenusio baltojo lokio, kuris, anot akademikų, gali būti kilęs iš Auštuosiuose Himalajuose gyvenančių rudųjų lokių, duomenimis.

Yetis, dar vadinamo sniego žmogumi arba didžiapėdžiu, kaip teigia šaltiniai, pėdsakų, kaip teigia mokslininkai, Himalajuose aptinkama jau labai seniai. Vietos žmonės ir alpinistai sako, jog su šiuo paslaptingu padaru – gauruotu ir primenančiu didžiulę beždžionę - teko ne kartą susitikti akis į akį.

Oksfordo universiteto genetikos profesorius Bryanas Sykesas rinko ir tyrė, kaip manyta, yeti plaukų mėginius. Jis tikėjosi išsiaiškinti, iš kur jie kilę. Konkrečiai jis analizavo nežinomų gyvūnų – vienas buvo aptiktas Vakarų Himalajų regione Ladake, o kitas Butane – plaukų mėginius.

Palyginęs gautus moderniausių DNR tyrimų rezultatus su „GenBank“ duomenų bazėje sukauptais gyvūnų genomais, profesorius pamatė, jog jo radiniai 100 proc. sutampa su mėginiu, priklausančiu senoviniam baltajam lokiui. Minėtojo lokio DNR duomenys gauti atlikus jo žandikaulio liekanų, aptiktų Norvegijoje, tyrimus. Jų amžius siekia mažiausiai 40 tūkst. metų (gal net 120 tūkst. metų) – būtent tuo metu rudieji ir baltieji lokiai atsiskyrė kaip dvi skirtingos rūšys.

B. Sykesas mano, jog tinkamiausias paaiškinimas – faktas, jog gyvūnai yra hibdridai (baltųjų lokio ir rudųjų lokių mišinys). Šios rūšys artimai susijusios, teritorijoms susikirtus, neretai pasitaiko susikryžminimo atvejų.

„Nuostabus ir tikrai netikėtas rezultatas, nustebome visi. Rezultatų interpretacijoms dar per anksti, laukia daug darbo. Nemanau, jog Himalajų apylinkėmis klaidžioja senovės baltieji lokiai. Tačiau galima spėti, koks gali būti paaiškinimas. Tai gali reikšti, jog Auštuosiuose Himalajuose gyvena rudųjų lokių porūšis, kilęs iš lokio, kuris savo ruožtu buvo baltojo lokio protėvis. Arba gali būti, jog neseniai susikryžmino rudojo lokio ir senovės baltojo lokio palikuonys“, - spėja profesorius.