Pietų Afrikos Respublikos dienraštis „The Sunday Times“ cituoja neįvardytą N. Mandelos šeimai artimą asmenį, kuris teigė: „Jis nebekalba... atrodo tikrai nekaip. Akivaizdu, jog kilo bėdų“.

Pirmasis juodaodis Pietų Afrikos Respublikos prezidentas ligoninėje Pretorijoje jau praleido dvi dienas, jam atliekami išsamūs tyrimai. Į gydymo įstaigą iš savo namų buvęs prezidentas buvo skubiai perkeltas šeštadienį.

N. Mandelą, kurio sveikata pastaraisiais metais vis blogėja, ligoninėje aplankė dabartinis šalies vadovas Jacobas Zuma. „Buvusiu prezidentu labai rūpinamasi“, - teigiama jo pareiškime spaudai.
Detalesnės informacijos apie tai, kodėl N. Mandela atsidūrė ligoninėje ir kada jis bus išrašytas, nepateikiama.

J. Zumos atstovas spaudai Macas Maharajas šeštadienį patvirtino, jog N. Mandela „laikosi gerai“.

N. Mandela, kuris Pietų Afrikos Respublikoje dar su meile vadinamas Madiba, „kartais sulaukia medikų priežiūros, o tai, turint omenyje jo amžių, nestebina“, teigiama šeštadienį paviešintame pareiškime.

Atrodo, kad N. Mandelos būklė išskirtinio nerimo nei jo buvusiai sutuoktinei Winnie Madikizelai Mandelai, nei dukrai Zindzi nesukėlė – jos šeštadienį žiūrėjo futbolo varžybas.. Taip pat gali būti, jog moterys tiesiog nebuvo informuotos apie buvusio prezidento perkėlimą į Pretorijos ligoninę.

Prieš tai N. Mandela ligoninėje buvo gydomas vasarį, tuomet medikai sakė, jog jis gydymo įstaigoje atsidūrė dėl įprastų tyrimų. Vėliau paaiškėjo, jog jam buvo atlikta nedidelė chirurginė procedūra, kurios metu aiškintasi, kas kelia stiprius pilvo skausmus.

Paskutinį kartą viešumoje N. Mandela rodėsi per finalines 2010 metų Pasaulio futbolo čempionato, kuris buvo surengtas Pietų Afrikos Respublikoje, rungtynes. Tuomet jis golfo automobiliu kartu su trečiąja žmona Graca Machel važinėjo po stadioną.