„Dabar gavau informaciją tiesiai iš Slovjansko, kad teroristai iš rusiško ginklo – nešiojamojo zenitinio raketų komplekso – numušė mūsų sraigtasparnį, kuris skraidino kariškius rotacijai. 14 mūsų kariškių žuvo kartu su generolu Kulčyckiu“, – O.Turčynovas sakė per parlamento posėdį.

Ukrainos naujienų portalai citavo žurnalisto Artiomo Ševčenkos pranešimą socialiniame tinkle „Facebook“, kad buvo numuštas transporto sraigtasparnis Mi-8, taip pat gabenęs maisto produktus, geriamąjį vandenį ir neperšaunamas liemenes.

„Nutūpė normaliai, iškrovė krovinį, paėmė karius, skridusius pailsėti, ir po kelių minučių po pakilimo sprogo... (Į jį pataikė) raketa arba granatsvaidžio šūvis... Įsirėžus į žemę sprogo (degalų) bakai“, – rašė jis.

Savo ruožtu Slovjansko „liaudies meru“ pasiskelbęs Viačeslavas Ponamariovas anksčiau pranešė, kad separatistų kovotojai Slovjansko prieigose numušė vieną Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnį.

„Prie Slovjansko buvo numuštas iš viso vienas priešo sraigtasparnis“, – jis sakė naujienų agentūrai „Interfax“.

Sukilėlių šaltiniai nurodė, kad tas orlaivis buvo numuštas virš Mandryčyno (Červonyj Moločaro) gyvenvietės netoli Slovjansko.

Tuo tarpu Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Antonas Heraščenka per spaudos konferenciją sakė, kad sukilėlių numuštas sraigtasparnis skraidino „maisto produktus ir šaudmenis į Karačuno kalvą“.

Didelio masto antiteroristinė operacija

Ukrainos Slovjansko ir Kramatorsko miestuose prasidėjo didelio masto antiteroristinė operacija.

Iš pradžių skelbta, kad prorusiškai nusiteikusių teroristų pozicijas Ukrainos pajėgos apšaudo iš oro, prieš juos naudojamos ugnies sistemos „Grad“.

Tokią informaciją skelbia „OstroV“, remdamasis įvairiais šaltiniais. Pranešimus patvirtina ir liudininkai, kurie įspūdžiais dalinasi socialiniuose tinkluose.

„Slovjanske ir Kramatorske prasidėjo didelio masto antiteroristinė operacija. Teroristų pozicijos apšaudomos iš oro, naudojamos salvinės kovos mašinos „Grad“, – pasakojo šaltinis.

Vėliau pranešta, kad vykdant Antiteroristinę operaciją Ukrainos rytiniuose miestuose, salvinės kovos mašinos „Grad“ nebuvo naudojamos.

Tokią informaciją plenariniame Aukščiausiosios Rados posėdyje suteikė Ukrainos gynybos ministro pareigas einantis Michailas Kovalis, skelbia news.liga.net.

Kaip teigia žurnalistai, reaguodamas į deputatės Innos Boloslovskos prašymą patvirtinti arba paneigti informaciją apie tai, jog Antiteroristinę operaciją vykdančios Ukrainos pajėgos šalies miestuose naudoja „Grad“ mašinas (konkrečiai Slovjanske), M. Kovalis pareiškė, jog artileriją Ukrainos kariai naudoja tik atvirose erdvėse ir tik prieš priešininkų artileriją.

„Antiteroristinę operaciją vykdančios pajėgos turi reaktyvinės artilerijos, tačiau jos nenaudoja“, - teigia M. Kovalis.

Slovjanske griaudėja sprogimai ir aidi automatų serijos

Ketvirtadienį ryte Slovjanske griaudėjo sprogimai ir aidėjo automatų serijos. Manoma, kad vyksta puolimas, skelbia Pravda.com.ua.

Apie tai „Twitter“ svetainėje rašo vartotojai „Slaviansk“ ir „Svobodnyj slavianec“.

„Pažadino galingi sprogimai, atrodo, Semenivkoje... Čerevkovkoje išbyrėjo stiklai, – savo paskyroje „Twitter“ rašo vartotojas „Slaviansk“. – Slovjansko gyventojai, apsiklijuokite langus lipnia juosta, kryžmai, jei stiklai išbyrės, bent nebus smulkių šukių!“ – raginami žmonės.

„Svobodnyj Slavianec“ taip pat praneša: „Kalbama, kad iš Čerevkovkos neišleidžiami žmonės, atrodo, vyksta puolimas sraigtasparniais ir lėktuvais.“

„Geležinkelio stoties rajone girdisi šūviai ir automatų serijos. Sako, pastatė pabūklus 66-ame ir 77-ame darželyje“, – priduria vartotojas.

„Twitter“ vartotoja Natalja praneša, kad „vyksta mūšis tarp Čerevkovkos ir Moločaro, Čerevkovkoje šaudoma iš kažko galingo“, be to, jos teigimu, šaudoma ant Karačuno kalno (kur yra televizijos bokštas), o iš ten neva atsišaudoma.

Taip pat pranešama, kad dingsta mobilusis ryšys, nes tinklas perkrautas.


Ukrainos pajėgų sraigtasparnis numuštas netoli Slovjansko

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sraigtasparnis ketvirtadienį buvo numuštas prorusiškų sukilėlių per susirėmimus Slovjansko mieste šalies rytuose, pranešė naujienų agentūros „The Associated Press“ (AP) žurnalistas.

AP reporteris matė, kaip sraigtasparnis nukrito per tame mieste vykstančias kautynes. Kol kas neaišku, kokius ginklus panaudojo jį numušę sukilėliai, taip pat kur nukrito orlaivis ir koks jo įgulos likimas.

Slovjanskas pastaruoju metu tapo pagrindiniu Ukrainos vyriausybės pajėgų ir prorusiškų sukilėlių susirėmimų židiniu.


Apie Červonyj Moločaro rajone nukritusį sraigtasparnį informacija pasirodė ir socialiniuose tinkluose.

Andrejevkos rajone įsiplieskė mūšis. Tai internautai praneša „Twitter“ puslapyje @Sloviansk, skelbia segodnya.ua.

„Kas per sraigtasparnis, nemačiau, išėjau į balkoną išgirdęs garsą ir pamačiau, kaip jis ugnyje ir dūmuose nukrito“, - rašo vienas įvykio liudininkas.

Kitas praneša, kad „panašu, Andrejevkoje rimtas mūšis, matyt nori prasibrauti prie nukritusio sraigtasparnio“.

Dar vienas internautas atrašė: „Maždaug prieš 15 minučių Donecko liaudies respublikos sukilėliai numušė sraigtasparnį Slovjansko Červonyj Moločaro rajone. Kyla dūmai, vyksta intensyvus susišaudymas“.

Jau anksčiau buvo pranešta, kad ryte keliuose miesto rajonuose vyko susišaudymai, tačiau apie 10 valandą ryto jie liovėsi.

„Tiršti juodai balti dūmai Čerevkovkos rajone. Tame rajone girdėti šūviai ir minosvaidžiai“, - praneša #Slovjansk.

Netrukus pasirodė žinios ir apie dar vieną numuštą Ukrainos pajėgų sraigtasparnį.

Sraigtasparniai apšaudė separatistų pozicijas ir buvo numušti iš kulkosvaidžio, teigia vietos gyventojai. Vienas sraigtasparnių sudužo Červony Moločiaro kaime, antrasis - Andrejevkoje. Ar pilotai išgyveno, kol kas nežinoma.

„Sraigtasparnis suko ratus tiesiai virš namų. Jis buvo apšaudytas, užsidegė ir nukrito, - pasakojo liudininkai. - Sraigtasparnis guli ant žemės ir dega“.