Taivanas antradienį sveikino šį Liublianos žingsnį, tačiau jis gali pabloginti Slovėnijos santykius su Kinija.

„Dirbame prie įsteigimo.., na, prie apsikeitimo atstovais“, – sakė J. Janša interviu Indijos visuomeniniam transliuotojui „Doordarshan“.

Šis interviu paskelbtas Slovėnijos vyriausybės tinklalapyje.

Premjeras pridūrė, kad šis žingsnis galėjo būti žengtas gerokai anksčiau, jeigu jį būtų palaikęs parlamentas, ir tvirtino, kad didžioji dauguma ES valstybių jau turi „tam tikrus [Taivano] atstovavimo biurus“.

Pekinas labai kritiškai žiūri į bet kokią tarptautinę paramą Taivanui, galinčią sudaryti salos tarptautinio legitimumo regimybę. Kinija laiko salą savo teritorija ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

Pernai vasarą Lietuva smarkiai supykdė Pekiną, leidusi Vilniuje atsidaryti Taivaniečių atstovybei. Atsakydama Kinija apribojo diplomatinius ir ekonominius ryšius su Lietuva.

„Tvirtai palaikome Lietuvos Vyriausybę vykstant spaudimui, nes, atvirai pasakius, didžioji dauguma ES valstybių narių turi vienokią ar kitokią atstovybę Taivane. Ne išimtis ir Lietuva. Yra keletas nedidelių misijų pavadinimų skirtumų, bet tai nesvarbu“, – interviu sakė J. Janša

„Kinija protestavo kiekvieną kartą, kai kuri nors Europos šalis įkūrė tokias atstovybes, tačiau niekada nenuėjo taip toli, kaip šiuo atveju. Ir tai kelia nerimą. Bandymas izoliuoti mažą šalį, kuri taip pat prieš 30 metų kovojo už savo nepriklausomybę, yra baisu, – kalbėjo jis. – Oficialiai Europos Sąjunga palaikė Lietuvą, ir nemanau, kad tolesnis spaudimas Lietuvai ir kai kurioms kitoms Europos valstybėms būtų naudingas Kinijos valdžiai.“

Slovėnijos premjeras taip pat kritikavo Kinijos politiką dėl Taivano ir sakė, kad „sunku klausyti, kai sostinė su vienpartine sistema pamokslauja apie demokratiją ir taiką visame pasaulyje“.

Jis pridūrė, kad COVID-19 epidemija parodė, jog būtų labai naudinga priimti Taivaną į Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO).

„Manau, Kinijai taip pat būtų naudinga turėti kaimynę, priklausančią tokiai organizacijai, nes per šią pandemiją įsitikinome, kad virusas nepaiso sienų“, – sakė J. Janša.

Taivano vyriausybė sveikino Slovėnijos premjero komentarus.

„Ministras pirmininkas Janezas Janša yra geras Taivano draugas ir nekart lankėsi Taivane. Užsienio reikalų ministerija sveikina ir nuoširdžiai dėkoja už jo įžvalgias pastabas svarbiais tarptautiniais klausimais“, – antradienį sakė salos URM atstovė spaudai Joanne Ou.

Slovėnija, anksčiau priklausiusi buvusiai Jugoslavijai ir 2004 metais prisijungusi prie ES, priklauso Kinijos „17+1“ bendradarbiavimo grupei, įsteigtai 2012-aisiais skatinti kinų investicijas Vidurio ir Rytų Europos šalyse.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)