Balsavimas prasidėjo 7 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku, o baigsis 19 valandą. Balsavimo teisę turi maždaug 1,7 mln. piliečių.

Parlamentas pernai birželį priėmė naują Šeimos kodeksą, bet konservatyvios pilietinės organizacijos, kurias remia Katalikų Bažnyčia, jį užginčijo ir surinko 40 tūkst. parašų, kurių reikia referendumui dėl įstatymo taikymo surengti.

Pagal naująjį kodeksą, homoseksualistų poros gali įregistruoti savo partnerystę, kad ji „turėtų tokį patį teisinį statusą kaip santuoka“, įskaitant nuosavybės, paveldėjimo ir lankymo ligoninėje klausimus.

Vienintelė išimtis yra susijusi su įsivaikinimu. Įmanoma tik vienam partneriui tokioje partnerystėje įsivaikinti kito partnerio vaiką, bet negalima gėjų porai bendrai įsivaikinti vaiko, sakoma kodekse.
Tačiau kodekso oponentams ir to gerokai per daug, be to, politine prasme šis referendumas taip pat yra mūšio laukas.

Šeimos kodeksą, kuris buvo patvirtintas valdant ankstesnei centro kairiųjų vyriausybei, dabar remia opozicinės centro kairės partijos „Pozityvioji Slovėnija“ ir socialdemokratai, taip pat - koalicijos mažesnioji narė, centro dešiniųjų „Piliečių sąrašas“.

Valdančioji Slovėnijos demokratų partija (SDS), kuriai vadovauja konservatorių premjeras Janezas Janša, kodeksui nepritaria, nors aktyviai ir nedalyvavo „Ne“ kampanijoje.

Jei kodeksas referendume bus atmestas, parlamentas, pagal šalies įstatymus, jo aptarinėti iš naujo negalės 12 mėnesių.

Kaip rodo penktadienį dienraštyje „Delo“ paskelbti apklausos rezultatai, maždaug 60 proc. piliečių turėtų pritarti naujo Šeimos kodekso įgyvendinimui, o maždaug 40 proc. turėtų balsuoti prieš jį. Prognozuojamas rinkėjų aktyvumas - 44 procentai.

Liublianos gyventojai sekmadienį taip pat renka savo merą. Pergalė prognozuojama buvusiam sostinės merui Zoranui Jankovičiui.