„Mes būsime konstruktyvi vyriausybė. Pamatysite suverenią Slovakijos užsienio politiką“, – per ceremoniją sakė R. Fico.

Jo partija laimėjo praėjusį mėnesį vykusius visuotinius rinkimus pažadėjusi nutraukti karinę pagalbą Ukrainai, todėl kilo susirūpinimas dėl Vakarų paramos Kyjivui eižėjimo.

Po pergalės rinkimuose R. Fico sakė, kad „Slovakijos žmonės turi didesnių problemų nei (reikalai su) Ukraina“, ir paragino surengti taikos derybas, nes „tolesnis žudymas niekam nepadės“.

„Nesitikiu, kad Fico artimiausiu metu imsis karinės pagalbos Ukrainai temos“, – AFP sakė Bratislavoje įsikūrusio Komenijaus universiteto politikos mokslų profesorė Darina Malova.

R. Fico, kuris jau anksčiau yra buvęs Slovakijos premjeru, vadovaus naujai trijų partijų vyriausybei. Ją sudaro R. Fico kairioji partija „Smer-SD“, kraštutinių dešiniųjų ir prorusiška SNS bei nuo „Smer“ atskilusi partija „Hlas-SD“.

SNS pritaria R. Fico griežtai prieš pabėgėlius nukreiptai retorikai ir populistinėms pažiūroms. Jos prorusiškas pirmininkas ir buvęs parlamento pirmininkas Andrejus Danko liepos mėnesį pareiškė, kad Rusijos okupuotos Ukrainos teritorijos nėra „istoriškai ukrainietiškos“.

Jis spaudė ranką Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, pasidarė asmenukę su Rusijos Valstybės Dūmos pirmininku Viačeslavu Volodinu ir kreipėsi į Rusijos užsienio reikalų ministrą Sergejų Lavrovą „mano brangus drauge“.

Patvirtinta nauja Slovakijos vyriausybė

Naujajame ministrų kabinete dirba kai kurie ankstesnės R. Fico vyriausybės nariai.

Šis kabinetas krito kilus gatvės protestų bangai po 2018 metais įvykdytos dvigubos tiriamosios žurnalistikos žurnalisto ir jo sužadėtinės žmogžudystės.

Užsienio reikalų ministru paskirtas prorusiškas parlamento narys Jurajus Blanaras, artimas R. Fico sąjungininkas, kuriam trūksta diplomatinės patirties.

Buvęs centrinio banko vadovas ir „Smer“ atstovas parlamente Ladislavas Kamenickis vėl tapo finansų ministru – šias pareigas jis ėjo iki 2020 metų.

Naujuoju gynybos ministru tapo buvęs „Smer“ vidaus reikalų ministras Robertas Kalinakas. 2020 metais jis buvo apkaltintas korupcija ir nusikalstamos grupuotės sukūrimu. Vėliau kaltinimai jam buvo panaikinti.

Parlamento pirmininku trečiadienį išrinktas „Hlas-SD“ pirmininkas ir buvęs premjeras Peteris Pellegrinis.

Ketvirtadienį R. Fico dalyvaus Briuselyje vyksiančiame Europos Vadovų Tarybos susitikime.

Planuojama, kad parlamentas vėliau šią savaitę balsuos dėl naujosios vyriausybės bendrosios politikos pareiškimo.

Valdančioji koalicija 150 narių parlamente turės trapią 79 parlamentarų daugumą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)