„Įstatymų leidėjas yra dievas, o paprasti piliečiai yra niekas. Tai absurdas“, – teigė SaS partijos narys, parlamentaras Igoris Matovičius.

Partija referendumą inicijavo vykdydama prieš birželį vykusius rinkimus duotus pažadus.

Ketvirtadienį I. Matovičius pastatė mašiną intensyvaus eismo pėsčiųjų perėjoje Bratislavos centre, taip stengdamasis paraginti rinkėjus balsuoti referendume, kuriam, atrodo, bus sunku pasiekti 50 proc. aktyvumą, reikalingą, kad balsavimas būtų laikomas įvykusiu.

„Kadangi esu parlamentaras, man dėl to negresia jokia teisinė atsakomybė“, – kalbėjo jis žurnalistams laukdamas, kol policija nutemps jo automobilį.

„Visi turėtų būti lygūs prieš įstatymą“, – pridūrė jis, ragindamas žmones „atimti iš parlamentarų jų neliečiamybę“.

Prieš rinkimus SaS partija, be kitų dalykų, pažadėjo rinkėjams galimybę nuo 150 iki 100 sumažinti parlamentarų skaičių ir priversti vyriausybės narius važinėti pigesniais automobiliais.

Naujosios Slovakijos vyriausybės nariai įsipareigojo 10 proc. susimažinti atlyginimus ir taip pagerinti dėl ekonominės krizės pasunkėjusią viešųjų finansų padėtį, tačiau šis pažadas nedera su jų vairuojamais „Audi“, BMW ir „Mercedes“ limuzinais, kurių vertė vidutiniškai siekia 120 tūkst. eurų.

Dabar rinkėjai turi galimybę sumažinti maksimalią vyriausybinių automobilių kainą iki 40 tūkst. eurų.

Tačiau vyriausybės nariai greičiausiai ir toliau galės važinėtis mašinomis su odinėmis sėdynėmis ir riešutmedžio prietaisų skydais, mat apklausos rodo, kad referendume balsuoti žada tik apie 20 proc. tokią teisę turinčių piliečių.