Kai Bilalas Berjawi paskutinį kartą kalbėjo su žmona, nė nenumanė, kad greitai mirs, rašo guardian.co.uk. Žemaūgis, kresnas vyras iš Londono jau kelis mėnesius kariavo Somalyje islamistų kovotojų grupuotėje „al Shabaab“. Jo žmona buvo likusi namuose Londone, už 7 000 kilometrų.

2011 m. jis vos nežuvo per JAV bepiločių lėktuvų antskrydį virš „al Shabaab“ stovyklos. Po jos jis liovėsi skambinti telefonu. Bet pernai sausį, kai žmona pagimdė, jis surizikavo ir paskambino.

Praėjus kelioms valandoms po skambučio, B. Berjawi žuvo per žmogaus nepilotuojamų lėktuvų antpuolį. Telefono signalas padėjo jį susekti, šį kartą ataka, amerikiečių požiūriu, buvo sėkminga, o „al Shabaab“ išplatino pranešimą: „Mirtininkas sulaukė, ko siekė ir ko ieškojo.“

Po mėnesio mirtininku tapo buvęs B. Berjawio kaimynas Mohamedas Sakras. Jam ką tik buvo sukakę 27-eri.

Po keturių mėnesių Federalinis tyrimų biuras (FTB) Manhatane pranešė, kad trečiam vyrui iš Londono – islamą priėmusiam vietnamiečiui pateikti keli kaltinimai sunkiais teroristiniais nusikaltimais. Jei bus pripažintas kaltu, jam gresia 40 m. kalėjimo. Britų policija skubiai suėmė vyriškį, dabar jis siekia, kad pagal ekstradicijos sutartį nebūtų išsiųstas į JAV. Praėjus kelioms savaitėms, sulaikė B. Berjawi draugą iš Londono, keliavusį iš Somalio į Džibutį. Po kelis mėnesius trukusios JAV žvalgybos pareigūnų apklausos jį įsodino į lėktuvą.

Šiuos vyrus akivaizdžiai siejo keli bendri dalykai: visi buvo musulmonai, visus apkaltino terorizmu, visi turėjo Britanijos pilietybę. Ne tokia akivaizdi sąsaja – visi buvo įtraukti į eliminavimo matricą.

Antiterorizmo eufemizmai: eliminavimo matrica – pasmerktųjų mirti sąrašas

Po 2001 m. Rugsėjo 11-osios išpuolio prigijo nemažai eufemizmų, vienas populiariausių – orveliškas (pagal rašytojo George’o Orvelo pavardę). Visiems žinomi terminai „perdavimas“, „likvidacija“, „sugriežtinta apklausa“ ir tikrosios jų reikšmės – „pagrobimas, nužudymas, kankinimas. Na o eliminavimo matrica dar neįsigaliojo.

Nuo tada, kai B. Obamos administracija nutraukė CŽV pabėgusių nusikaltėlių perdavimo programą, o vietoje jos nusprendė atsikratyti priešais bepiločiais lėktuvais, pasmerktieji kas savaitę aptariami antiteroristiniame susirinkime Baltuosiuose Rūmuose, kabinete, kuris dar vadinamas Teroro antradienio kabinetu.

Galutinį pavardžių sąrašą patvirtina prezidentas Barackas Obama. Žiniasklaida ėmė rašyti apie susirinkimus, tad prireikė daugiau koduotų žodžių. Taip atsirado eliminavimo matrica.

Matrica – ne šiaip pasmerktųjų nužudyti sąrašo eufemizmas, o sudėtinga schema, sudaroma remiantis duomenų baze, kuri pradėta kurti prieš dvejus metus ir kurioje – grėsme Amerikai įtariamų asmenų biografijos, žinoma ar įtariama jų buvimo vieta ir kiti duomenys.

Be abejo, ši schema praplečia ar nutrina ribas, nubrėžtas žmogaus teisių įstatymo. Kai kurie tvirtina, kad žmonės įtraukiami į tą sąrašą praktiškai be įrodymų ar apskritai jų neturint. Panašu, kad tas sąrašas dar ilgai egzistuos.