Rusijos žvalgybos agentai į Julijos Skripal elektroninio pašto dėžutę pirmą kartą įsilaužė prieš penkerius metus, skelbiama slaptame laiške.

Programišiai iš Vyriausiojo Maskvos žvalgybos direktorato J. Skripal elektroniniu paštu susidomėjo dar 2013 metais ar net gal anksčiau, teigiama paviešintame slaptame laiške.

Rusijos agentai „Novičiok“ veiksmingumą tikrino tepdami specialią pastą ant durų rankenų – tai buvo vienas iš slaptos cheminio ginklo programos, kodiniu pavadinimu „Foliant“, etapų.

Policijos pareigūnai, tiriantys buvusio dvigubo Rusijos agento Sergejaus Skripalio ir jo dukros Julijos apnuodijimą, anksčiau skelbė, kad didžiausia „Novičiok“ koncentracija aptikta ant Skripalių lauko dukrų, o tai leidžia daryti išvadą, jog nuodai aukų tykojo būtent ten.

Detalės atskleistos laiške, kurį Theresos May patarėjas nacionalinio saugumo klausimais seras Markas Deswillis siuntė NATO generaliniam sekretoriui Jensui Stoltenbergui. Jo turinys paviešintas kovojant su Rusijos skleidžiama su ataka susijusia dezinformacija.

Laiške teigiama, kad atakai panaudotas „Novičiok“ greičiausiai buvo pagamintas laboratorijoje Šichanuose netoliese Volgogrado, kuri priklauso Valstybiniam organinės chemijos ir technologijų institutui. Jis – dalis slaptos cheminių ginklų programos, pavadintos „Foliant“, rašo seras M. Deswillis.

Laiške taip pat teigiama, kad programa, kurios tikslas buvo patikrinti, „kaip veiksmingiausiai naudoti cheminį ginklą ir išmokyti specialiųjų dalinių pareigūnus tai daryti“, buvo pradėta XXI amžiaus pradžioje, o galiausiai į ją buvo įtraukti ir praktiniai bandymai, pavyzdžiui, durų rankenų padengimas“.

S. Skripalis – buvęs GRU agentas, 2004 metaus pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo. Štai ką rašo M. Deswillis: „Labai tikėtina, kad Rusijos žvalgybos tarnybos bent dalį savo buvusių darbuotojų įvardija kaip taikinius, kurių reikia atsikratyti“.

Laiške taip pat priduriama, kad „tik Rusija turėjo reikiamų techninių galimybių, reikiamos patirties ir motyvą“ „įvykdyti ataką“.

Apibendrindamas Didžiosios Britanijos saugumo tarnybų surinktą žvalgybinę medžiagą, Th. May patarėjas nacionalinio saugumo klausimais teigia: „Mes ir toliau manome, kad tik Rusija turėjo reikiamų techninių galimybių, reikiamos patirties ir motyvą surengti Skripalių ataką, tad labai didelė tikimybė, jog už tai atsakinga Rusijos valstybė. Jokio kito paaiškinimo nėra“.

Laiške teigiama, kad Rusija turėjo motyvą nunuodyti S. Skripalį, nes jis – buvęs dvigubas agentas. M. Sedwillio teigimu, „labai tikėtina“, kad Rusija kai kuriuos buvusius darbuotojus vertina kaip potencialus taikinius, kurių reikia atsikratyti.

„Sergejus Skripalis – buvęs Rusijos karinės žvalgybos pareigūnas, 2004 metais pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo. Didelė tikimybė, kad Rusijos žvalgyba bent dalį savo buvusių darbuotojų regėjo kaip taikinius, kurių reikia atsikratyti; turime informacijos, kuri leidžia daryti išvadą, jog Rusijos žvalgybos tarnybos dar nuo 2013 metų domėjosi Skripaliais. Būtent tada GRU programišiai nusitaikė į J. Skripal elektroninio pašto dėžutes“, – teigiama laiške.

Jame taip pat pabrėžiama, kad Rusija „jau ne kartą įvykdė tokį valstybės užsakytą nusikaltimą“, o nuo 2006 metų būta „nemažai tokių, kaip įtariama, Rusijos įvykdytų nusikaltimų už buvusios Sovietų Sąjungos ribų“.

Laiške skelbiama, kad XXI amžiaus pradžioje „Rusija ėmėsi įgyvendinti programą, kurios tikslas buvo patikrinti, kaip naudoti cheminį ginklą ir išmokyti personalą tai daryti“. Programos metu buvo aiškinamasi, kaip veiksmingiausiai naudoti tokius ginklus.

Laiške taip pat teigiama, kad „patikimi duomenys leidžia užtikrintai daryti išvadą, jog XX amžiaus pabaigoje Sovietų sąjunga sukūrė „ketvirtos kartos“ cheminių ginklų klasę, kuriai duotas pavadinimas „Novičiok“, o už šį darbą buvo atsakinga laboratorija Šichanuose netoliese Volgogrado, priklausiusi Valstybiniam organinės chemijos ir technologijų institutui.

Rašoma, kad „Novičiok“ greičiausiai galėjo būti sukurtas siekiant apgauti Vakarus ir išsisukti nuo tarptautinės cheminių ginklų kontrolės“.

„Rusija anksčiau gaminosi „Novičiok“ ir vis dar gali tai daryti“, – konstatuojama laiške. Taip pat tvirtinama, kad Rusijos cheminio ginklo programa nesibaigė ir žlugus Sovietų sąjungai, maža to, „Novičiok“ buvo gaminamas net ir ratifikavus cheminių ginklų draudimo konvenciją ir akcentuojama, jog „daugiau nė viena buvusi sovietų respublika, atgavusi nepriklausomybę, tokios programos tikrai nebevykdė“.

Nepriklausomi ekspertai paskelbė išvadą

Jungtinių Tautų cheminių ginklų priežiūros organizacija (OPCW) ketvirtadienį patvirtino Didžiosios Britanijos išvadas, kad nervus paralyžiuojanti medžiaga, praeitą mėnesį panaudota Anglijoje prieš vieną buvusį rusų dvigubą agentą ir jo dukrą, yra susijusi su Rusija.

OPCW ištirti apnuodytų asmenų kraujo mėginiai „patvirtina Jungtinės Karalystės išvadas dėl toksiškos cheminės medžiagos rūšies“, sakoma Londone paskelbtoje Hagoje įsikūrusios grupės ataskaitos santraukoje.

Joje nurodoma, kad per kovo 4-ąją Anglijos pietiniame Solsberio mieste įvykdytą ataką panaudota cheminė medžiaga buvo „itin gryna“.

Nors ataskaitoje anksčiau britų premjerės Theresos May įvardintas medžiagos pavadinimas „Novičiok“ neminimas, tačiau sakoma, kad išsamus panaudotos medžiagos aprašas yra įslaptintoje ataskaitoje. Medžiagos šaltinis joje nenurodomas.

OPCW atlikti testai parodė, kad Solsberyje paimtuose mėginiuose esama paralyžiuojamosios nuodingosios medžiagos pėdsakų. Atlikti kraujo tyrimai leido įsitikinti, kad cheminės medžiagos yra ir tėvo bei dukters Skripalių, taip pat policijos tyrimų skyriaus seržanto Nicko Bailey kraujo mėginiuose.

OPCW pateiktoje ataskaitoje nurodoma, kad cheminė medžiaga yra ypač gryna – joje neaptikta jokių priemaišų. Pasak šaltinio iš Jungtinės Karalystės užsienio ir Sandraugos reikalų ministerijos, OPCW aiškiai patvirtino ligtolines išvadas, o medžiagos grynumas sufleruoja apie sąsajas su ypač didelių galių turinčiu valstybiniu subjektu.

DELFI primena, kad 66 metų buvęs Rusijos šnipas S. Skripalis ir 33-ejų jo duktė Julija kovo 4-ąją buvo rasti ant suolelio be sąmonės Solsberio mieste į pietvakarius nuo Londono. Jie su gyvybei pavojingais apsinuodijimo simptomais buvo nuvežti į ligoninę. S. Skripalis 2004 metais Rusijoje buvo suimtas ir apkaltintas šnipinėjimu Didžiosios Britanijos naudai.

2006 metais jis buvo nuteistas 13 metų kalėti. 2010 metais Rusijai ir JAV apsikeitus šnipais, S. Skripalis gavo prieglobstį Didžiojoje Britanijoje. Tyrimo metu paaiškėjo, kad S. Skripalis ir jo dukra buvo apnuodyti chemine medžiaga, vadinama „Novičiok“.

Ši medžiaga buvo sukurta Sovietų Sąjungoje. Didžioji Britanija dėl S. Skripalio apnuodijimo kaltina Rusiją. Britus palaikė ir kitos Vakarų šalys. Dauguma ES šalių, JAV, Kanada, Australija ir kitos šalys nusprendė iš šalies išsiųsti po diplomatine priedanga dirbančius rusų žvalgybos pareigūnus. Rusija savo kaltę neigia, o į diplomatų išsiuntimą atsakė tuo pačiu.

Rusija kaltina Britanijos URM vadovą „iškraipius“ OPCW išvadas dėl Skripalių apnuodijimo

Rusijos užsienio reikalų ministras penktadienį apkaltino savo britų kolegą, kad šis iškraipė Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) tyrimo išvadas apie buvusio šnipo Sergejaus Skripalio ir jo dukros apnuodijimą, kurį surengus Londonas kaltina Maskvą.

„Tokie politikai, kaip Borisas Johnsonas vėl mėgina iškraipyti tiesą ir tikinti, kad OPCW savo pareiškimu remia visas be išimties Didžiosios Britanijos išvadas“, – pareiškė Sergejus Lavrovas.

„Ten pasakyta, kad OPCW ekspertai patvirtino tik Londono išvadas apie šios medžiagos cheminę sudėtį“, – pridūrė jis.

Ketvirtadienį OPCW sakė patvirtinusi „Jungtinės Karalystės išvadas apie toksinės cheminės medžiagos rūšį“.

Ataskaitos santraukoje organizacija neįvardijo panaudotos medžiagos, nors britų vyriausybė teigia, kad S. Skripalis buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, sukurta sovietų mokslininkų XX amžiaus aštuntąjį dešimtmetį.

Be to, OPCW neįvertino, kas buvo atsakingas už kovo 4 dieną surengtą išpuolį prieš buvusį Rusijos dvigubą agentą. Per šį incidentą taip pat nukentėjo jo duktė Julija ir vienas vietos policininkas.

JK užsienio reikalų sekretorius savo ruožtu pabrėžė, jog „negali būti abejonių dėl to, kas panaudota, ir toliau nėra jokio alternatyvaus paaiškinimo, kas buvo atsakingas: tik Rusija turi priemonių, motyvą ir (atitinkamą) reputaciją“.

Rusija griežtai neigia kaip nors prisidėjusi prie pasikėsinimo, išprovokavusio didelį tarptautinį ginčas, per kurį buvo išsiųsta tiek Rusijos, tiek Vakarų diplomatų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)