Ant pastato stogo nukritus sraigtasparniui dalis jo stogo įgriuvo, 32 žmonės nuvežti į ligoninę. Liudininkai pasakoja, jog pirmiausiai pamatė didelį sprogimą, pamatė dulkių debesį ir nuolaužas, skelbė BBC.

„32 žmonės išsiųsti į Glazgo ligonines po incidento penktadienį vakare, kai Škotijos policijos sraigtasparnis nukrito ant miesto centre esančio pilno lankytojų baro“, – sakoma policijos pranešime.

Tuo tarpu britų televizijos kanalas „Sky News“, remdamasis savo šaltiniais, nurodė, kad žuvusiųjų yra šeši.

Gelbėtojai pirmiausiai stengiasi užtikrinti pastato stabilumą, kad neįvyktų tolesnė stogo griūtis.

Škotijos vyriausiasis ministras Alexas Salmondas teigė, jog žmonės turėtų susitaikyti su mintimi, jog aukų yra.

Nelaimė įvyko „The Clutha“ bare, įsikūrusiame Stockwell gatvėje, netoli Klaido upės pakrantės. Tuo metu alaus bare vyko gyvo garso koncertas.

Pastatas - nestabilus

Gelbėtojams pavyko užmegzti kontaktą su bare įkalintais žmonėmis, tačiau pastatas yra nestabilus, todėl imamasi „metodinio“ gelbėjimo operacijos metodo.

Nors didelei daliai baro lankytojų pavyko išbėgti į lauką arba juos išlaisvino gelbėtojai, sugriuvus kairiajai pastato pusei dar liko po griuvėsiais įkalintų žmonių.

Liudytojai pasakoja, jog sraigtasparnis nukrito ant baro stogo „kaip akmuo“.

Rimtai sužeistieji žmonės gabenami į ligonines, nukentėję mažiau medikų pagalbos sulaukia netoliese esančiame „Holiday Inn Express“.

Karališkosios Glazgo ligoninės medikai apibūdino, jog nukentėjusiųjų žmonių būklė yra „labai sunki“.

Įvykio vietoje šeštadienio naktį dirbo 125 gelbėtojai, ugniagesiai, medikai.

Policijos sraigtasparnyje buvo trys žmonės: du pareigūnai ir civilis pilotas.

Liudininkai prisimena aplinkybes

Pastebimai sukrėsti įvykių liudininkai pasakojo apie siaubingus vaizdus, kai 12 metrų ilgio sraigtasparnis rėžėsi į barą „Clutha“ Škotijos didžiausio miesto judriame rajone - nuo smūgio įgriuvo dalis stogo.

„Ten buvo gana daug žmonių; mes visi puikiai leidome laiką, ir staiga pasigirdo triokštelėjimas“, – nacionaliniam transliuotojui BBC pasakojo Grace MacLean, kuri tuo metu buvo bare.

„Nebuvo jokio trenksmo, jokio sprogimo – tik atrodė, kad pakilo dūmai. Visi juokavo, kad (koncertuojanti) grupė griauna stogą. Tuomet pradėjo griūti daugiau, kažkas pradėjo klykti, ir visas baras prisipildė dulkių – nieko nesimatė, negalėjai kvėpuoti“, – sakė G.MacLean.

Policija pareiškė, jog dar per anksti skelbti, dėl kokių priežasčių sraigtasparnis „Eurocopter EC135 T2“ nukrito ant baro penktadienį 22.25 val. vietos laiku (šeštadienį 0 val. 25 min. Lietuvos laiku).

Škotijos policijos tarnybos vyriausiojo konsteblio pavaduotoja Rose Fitzpatrick sakė galinti pasakyti tik tiek, kad aukų esama ir kad gelbėtojai tebesistengia išvaduoti bare įstrigusius žmones, praėjus apie penkioms valandoms nuo sraigtasparnio sudužimo.

Aplipę dulkėmis ir susikruvinę žmonės puolė į gatvę iškart po avarijos, kurią vienas parlamento narys iš opozicinės Leiboristų partijos vadino „baisiu vaizdu“ ant Klaido upės kranto.

Atsitiktinai atsidūręs prie nelaimės vietos tuojau po to incidento, įstatymų leidėjas Jimas Murphy gyrė praeivius, kurie išsirikiavo grandine, gelbėdami žmones iš baro.

„Tai baisus, baisus vaizdas, tačiau visi ten buvę žmonės – šaunuoliai. Visi išsirikiavo grandine nuo baro vidaus iki išorės, ugniagesiai ir visi kiti atvyko labai greitai“, – pasakojo J.Murphy, kurio marškiniai buvo sukruvinti.

Atnaujinta 18.33 val.: Didžiosios Britanijos žiniasklaida praneša, kad aukų skaičius išaugo iš 8: mirė 5 baro lankytojai ir 3 sraigtasparniu skridę asmenys.

Atnaujinta 18.44 val.: Škotijos policijos vyriausiasis konsteblis Stephenas House'as nurodė, kad per vėlai penktadienį įvykusį tragišką incidentą žuvo policijos sraigtasparnyje buvę du pareigūnai ir pilotas civilis, taip pat penki bare "Clutha" buvę žmonės.

"Keturiolika sunkiai nekentėjusių žmonių tebėra Glazgo ligoninėse", - sakė jis žurnalistams.

Škotijos pirmasis ministras Alexas Salmondas savo užuojautoje šią nelaimę pavadino Škotijos juodąja diena.

„Reiškiame užuojautą tiems, kurie bus netekę artimųjų, ir solidarizuojamės su tais, kurie nukentėjo“, – pridūrė ministras A.Salmondas.

„Mes visi pastarąsias kelias valandas matėme, kaip greitai ir efektyviai susitelkė avarinės tarnybos, - tęsė jis. – Mes taip pat išgirdome nesąmoningą paprastų Glazgo gyventojų drąsą, puolusių padėti nelaimės ištiktiems miestiečiams“.

„Ši diena Glazgui ir Škotijai yra juodoji diena, tačiau tai ir Šv.Andriejaus diena, taip pat diena, kai mes galime didžiuotis tuo, kaip mes atsakėme į šią nelaimę ir tragediją, – pažymėjo A.Salmondas. – Ir šis atsakas – ir avarinių tarnybų, ir paprastų miestiečių – yra pavyzdingas“.

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas ir opozicijos lyderis Edas Milibandas pareiškė, kad jų mintys yra su nukentėjusiais per šį nelaimingą atsitikimą.