Pranešimuose teigiama, kad strategai iš Škotijos nacionalinės partijos (SNP) vadovybės sudarė planus, kaip atitraukti šalies dėmesį nuo Jungtinės Karalystės ir nukreipti jį į Šiaurės šalis, jei gyventojai referendume pritars dėl nepriklausomybės.

Šis planas gali patikti tiems, kurie palaiko SNP siekį reikalauti Škotijos suverenumo, tačiau jis gali sulaukti sąjungos šalininkų pasipriešinimo.

Tačiau, nepaisant dabartinės politikos, žvilgsnis į šiaurę atskleidžia mažai aptartą aspektą, kaip formavosi nacionalinė tapatybė.

Politiniame kontekste daugiau aptarinėjama sąjunga su likusia Jungtine Karalyste ir labiau šlovinamas gėliškasis bei keltiškasis Škotijos paveldas. Tačiau vikingų ir norvegų įsikūrimas Škotijoje taip pat paliko neišdildomą pėdsaką.

Tokie škotiški žodžiai, kaip „bairn“ (vaikas), „midden“ (sąvartynas), „muckle“ (didelis) ir net „kilt“ (nuo veiksmažodžio „kjalta“, kuris reiškia „klostyti“) kilo iš senovės skandinavų kalbos. Vietovardžiai Dingwall, Wick, Lerwick ir Tinwald etimologiškai taip pat kildinami iš to paties šaltinio.

Šis paveldas akivaizdžiausiai pasireiškia per „Up Helly Aa“ ugnies šventes Šetlande, kurių kulminacija yra vikingų laivo kopijos sudeginimas.

Šiaurietiškasis paveldas yra pernelyg sumenkinamas, sako Norvegijoje gimęs dr. Arne Kruse‘as, kuris Škotijoje gyvena 22 metus ir Edinburgo universitete dėsto skandinavistiką.

Jo nuomone, dėl to nepastebima daug svarbių sričių, kuriose potencialiai įmanomas bendradarbiavimas.

„Yra tiek panašumų, ypač kalbant apie mūsų santykį su gamta – nafta, žuvininkystė, žuvų auginimas, atsinaujinančios energijos šaltiniai, – sako jis. – Egzistuoja daug paralelių.“

Jo teigimu, Škotijos presbiterionų paveldas atspindi Skandinavijos liuteronų tradicijas – abiejose tautose įtariai vertinami rangai ir pabrėžiama išsilavinimo svarba.

Tačiau, nors pastaraisiais dešimtmečiais, kaip matyti iš apklausų, Škotija labiau nei likusi Jungtinė Karalystė pirmenybę teikė socialdemokratinei Skandinavijai , abiejų šalių ekonomika labai skiriasi.
Skirtingai nei Šiaurės šalys, kurios klesti iš aukštos kvalifikacijos aukštųjų technologijų pramonės, Škotija, kurios sunkioji pramonė susilpnėjo, labiau orientuojasi į paslaugas.

Škotų žurnalistė Lesley Riddoch įsteigė idėjų kalvę „Nordic Horizons“, siekdama paskatinti glaudesnius ryšius tarp Škotijos parlamento ir jos šiaurinių kaimynių.

Ji tvirtina, kad nepriklausomai nuo to, ar Škotija pasirinks nepriklausomybę, ar ne, ji vis vien turėtų mokytis iš šių šalių.