"Transparency International", pasaulinės organizacijos, kovojančios su korupcija, prezidentas Zambijoje Alfredas Chanda teigė, kad kaltinimų korupcija panaikinimas šalies prezidento bendražygiui "rodo politinės valios trūkumą" kovai su korupcija. Zambija yra viena tų šalių, kuriai buvo nurašyta skola.

Kai Didžiojo aštuoneto (G8) šalys šeštadienį susitarė panaikinti daugiau kaip 40 mlrd. JAV dolerių neturtingų šalių skolos, tinkamas ūkio valdymas ir kova su korupcija buvo vienos tų kartu su nuolaidų paketu pristatytų sąlygų.

Analitikai teigia, kad pinigai, sutaupyti dėl skolos panaikinimo, neturi atsidurti privačių asmenų kišenėse, bet privalo būti skirti švietimo gerinimui, infrastruktūros kūrimui ir kovai su ŽIV/AIDS epidemija, o tai, pasak vyriausybių, yra vienas didžiausių plėtros iššūkių.

Pietų Afrikos arkivyskupas Desmondas Tutu sekmadienį pabrėžė, kad organizacijos, tokios kaip Afrikos Sąjunga, privalo peržiūrėti sistemą, kuri užtikrintų, jog sutaupyti pinigai atitektų tiems, kuriems jų reikia labiausiai.