PAR prezidentūra nurodė, kad tarptautinės žiniasklaidos pranešimai, jog 95 metų kovos su apartheidu ikona buvo išrašytas iš ligoninės ir grįžo namo, yra „neteisingi“.

„Madiba tebėra ligoninėje Pretorijoje, ir jo būklė tebėra kritinė, bet stabili“, – sakoma prezidentūros pranešime, kuriame N. Mandela vadinamas gentyje vartojamu vardu.

„Kai kada jo būklė tampa nestabili, bet jis reaguoja į medicinos intervencijas“, – pridūrė prezidentūra, atkartodama praeitą savaitę paskelbtą medicinos komunikatą, jog sergantis Nobelio taikos premijos laureatas pademonstravo „didelę ištvermę“.

Birželį paskelbus žinią, jog N. Mandela buvo hospitalizuotas atsinaujinus plaučių uždegimui, pasaulio dėmesį nukrypo į šį itin gerbiamą valstybės veikėją, tapusį kovos su neteisingumu ir rasinio susitaikymo simboliu.

Birželio 18-ąją N.Mandela sutiko savo 95-ąjį gimtadienį ligoninėje ir sulaukė pagarbos pareiškimų iš viso pasaulio.

Anksčiau televizijos „Sky News“ tinklalapyje buvo pranešta, kad N. Mandela grįžo į savo namus Johanesburge po ilgo gydymosi ligoninėje, ir esą tai patvirtino jo dukra.

„Sky News“ korespondentė Johanesburge Emma Hurd sakė, kad N. Mandela „faktiškai turi ligoninės skyrių“ savo namuose, todėl gydytojai galės nuolat stebėti jo būklę.
E.Hurd sakė, kad naujausia žinia tikriausiai „pakylės dvasią“, tačiau taip pat taps perspėjimu PAR žmonėms, jog jų buvęs lyderis negyvens amžinai.

Dabartinis šalies prezidentas Jacobas Zuma ragino melstis už N.Mandelą ir apie jį galvoti, vadindamas jį genties vardu – Madiba.