Vasario 24 d. turėjusio įvykti renginio reklamoje buvo nurodytas vakarėlio pavadinimas – „White Opening Party“ („Baltasis atidarymo vakarėlis“) – ir pateikti išvaizdai bei aprangai keliami reikalavimai. Kvietimų aprangos kodo eilutėje buvo nurodyta tiktai balta drabužių spalva, bet išvaizdai keliamų reikalavimų vietoje puikavosi įrašas „Face control: White“ (duodant suprasti, kad išvaizdos kontrolę pereis tiktai baltieji), rašo „The Independent“.

Apskritai, išvaizdos kontrolė yra ganėtinai paplitusi klubuose taikoma praktika, kurios tikslas – atrinkti lankytojus pagal jų išvaizdą, manieras ir socialinį statusą.

Visgi pirmiau aprašytų kvietimų atvaizdai it virusas išplito socialiniuose tinkluose ir sukėlė galingą priešišką reakciją: daugybė Šri Lankos gyventojų juos pamatę paragino vyriausybę imtis atitinkamų veiksmų.

Socialinių tinklų publikai skelbimas apie vakarėlį sukėlė pasibaisėjimą: daugelis suskubo atkreipti dėmesį į tai, kad renginio data sutampa su antrosiomis Rusijos karo prieš Ukrainą metinėmis.

„Esame diskriminuojami ambasadose, eilėse prie pasų ir kitur. Kad kažkas atvykęs į Šri Lanką rengtų tiktai baltiesiems skirtus vakarėlius, mes norime mažiausiai“, – parašė vienas pilietis.

„Žinau, kad ne visi emigrantai yra tokie, bet tokius dalykus būtina sustabdyti kuo skubiau ir kuo griežčiau“, – pridūrė kitas.

Unavatunos mieste, Šri Lankoje, veikiančio rusams priklausančio restorano-baro „Sarayka Lounge“ administracija nurodė, kad vakarėlis buvo atšauktas, ir atmetė bet kokius kaltinimus rasistinės ideologijos propagavimu.

„Atsiprašome! Šeštadieninis vakarėlis neįvyks. Renginį skubiai atšaukėme. Taip pat nutraukėme ryšius su organizatoriais, ketinusiais surengti vakarėlį mūsų restorane“, – teigiama artėjant vakarėlio datai išplatintame „Sarayka Lounge“ pranešime.

Pranešime taip pat nurodoma, kad niekas nieko nuodugniai, deja, netikrino, ir priduriama: „Mes niekada nerėmėme ir niekada neremsime jokių rasistinių pareiškimų arba organizacijų.“

Pranešimas buvo paskelbtas rusų ir anglų kalbomis.

Visgi sekmadienį padėtis komplikavosi, nes Šri Lankos imigracijos tarnyba šimtams šalyje apsistojusių rusų, atvykusių čia, kad išvengtų mobilizacijos, nurodė per porą savaičių išvažiuoti iš šalies. Vėliau Šri Lankos prezidentas Ranilas Wickremesinghe pranešė, kad tarnybos nurodymas bus ištirtas, be to, sprendimas buvo priimtas be kabineto pritarimo.

Kolombe įsikūrusi Rusijos ambasada tą pačią dieną pasmerkė bet kokias rasinės diskriminacijos bei nacionalizmo apraiškas ir paragino saloje esančius rusus laikytis vietos įstatymų ir gerbti tenykščius papročius.

Rusijos naujienų agentūra TASS informavo, kad restoranui „Sarayka Lounge“ vadovauja imigrantai iš Rusijos.

Prieš karą ir jam prasidėjus į Šri Lanką atvyko šimtai tūkstančių 30-ies dienų turistines vizas išsirūpinusių rusų ir ukrainiečių. Daugelis iš jų vizas prasitęsė ir liko ilgesniam laikotarpiui. Kai kurie įsteigė įmones pakrantės miestuose, tačiau, kaip ne kartą skelbta, tikrai ne visos iš tų įmonių vykdo teisėtą veiklą.

Oficialiais duomenimis, per pastaruosius porą metų, t. y. nuo karo Ukrainoje pradžios, į Šri Lanką buvo atvykę daugiau nei 288 tūkst. rusų ir beveik 20 tūkst. ukrainiečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)