Oficialus pareiškimas dėl rinkimų rezultatų, pasak CRK atstovo, bus paskelbtas "po kelių dienų". Užsienyje suskaičiuoti 78,86 proc. balsalapių. V.Juščenko gavo 53,13 proc., V.Janukovičius - 44,64 proc.

Tuo tarpu Ukrainos sostinės vadovai pirmadienį paragino Ukrainos parlamentą atmesti oficialius prezidento rinkimų skaičiavimo rezultatus, pagal kuriuos pergalė skiriama ministrui pirmininkui Viktorui Janukovičiui.

Miesto tarybos pareiškime pareikštas nepasitikėjimas Centrine rinkimų komisija, vadovavusia balsų skaičiavimui, siūloma parlamento nariams "nepripažinti preliminarių rinkimų rezultatų".

Dar dviejuose Vakarų Ukrainos miestuose - Lvove ir Ivano Frankovske - skelbiama, kad rinkimus laimėjo opozicijos vadovas Viktoras Juščenka.

Vakarai vadina rinkimus Ukrainoje nedemokratiškais

Antrasis Ukrainos prezidento rinkimų ratas neatitinka demokratinių rinkimų tarptautinių normų, sakė Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) stebėtojų misijos vadovas.

"Šiandien su dar didesne širdgėla turiu pasakyti, kad valdžia nepaisė mūsų raginimo. Antrasis ratas neatitinka daugelio ESBO, Europos Tarybos ir kitų tarptautinių organizacijų reikalavimų demokratiniams rinkimams", - sakė spaudos konferencijoje Kijeve Bruce'as George'as (Briusas Džordžas).

ESBO kritikos susilaukė Ukrainos vyriausybės nurodymas kai kuriems valstybės tarnautojams, gauti ir savo viršininkams perduoti rinkimų dokumentus, kurie yra pateikiami norint balsuoti bet kurioje svetimoje apylinkėje.

Rinkimų stebėtojai pranešė, jog šie dokumentai buvo renkami "organizuotai" darbo vietose, sakė B.George'as. Pasak B.Georgeo, rinkėjai autobusais buvo vežami balsuoti į kitas apylinkes. Be to, B.George'o išreiškė nepasitenkinimą valstybinės žiniasklaidos šališkumu informuojant visuomenę apie rinkimų eigą.

Kitas ESBO stebėtojas Geertas Ahrensas, sakė, jog per prezidento rinkimus buvo sukčiaujama ir valstybė suklastojo jų rezultatus. "Vis tik yra tiek daug žmonių, kurie savo asmeninius interesus iškelia virš visos šalies interesų", - sakė G.Ahrensas kalbėdamas apie vyriausybę.

Jie negerbia "suvereno, tai yra Ukrainos gyventojų, sprendimo", - sakė jis.

"Kiekvienai šaliai labai svarbu, kad jos prezidento rikimai būtų laikomi teisėtais", - pridūrė jis.

Savo pareiškime ESBO kaltino Ukrainos vyriausybę, kad ši nesugebėjo išlaikyti demokratinių normų. "Visi - valstybės vykdomoji valdžia ir centrinė rinkimų komisija - parodė nenorintys grynai demokratiško rinkimų proceso", - sakoma ESBO pareiškime.

"Nepaisant daugybės rimtų trūkumų, kurie buvo pastebėti (po pirmojo rinkimų rato), valdžios pareigūnai nesugebėjo imtis veiksmų ir atsisakyti šališkų informavimo būdų valstybinėje žiniasklaidoje, nenaudoti valstybinių resursų ir nedaryti spaudimo tam tikrai rinkėjų kategorijai, kad ši remtų premjero Janukovičiaus kandidatūrą", - sakoma jame.

Vienas įtakingiausių JAV Senato narių respublikonas Richardas Lugaras pareiškė, jog Ukrainos valdžia sekmadienį vykusiuose prezidento rinkimuose prisidėjo prie gerai koordinuoto rezultatų klastojimo.

"Dabar matyti, kad tai buvo gerai koordinuota ir galinga rinkimų dieną vykdyto rezultatų klastojimo ir sukčiavimo programa, kuriai valdžia pritarė arba prie kurios netgi prisidėjo", - sakė Baltųjų rūmų patikėtinis, JAV Senato užsienio reikalų komiteto vadovas respublikonas R. Lugaras.

Tuo tarpu stebėtojas iš NATO Parlamentinės Asamblėjos pareiškė, jog itin aktyvus rinkėjų dalyvavimas Donecko srityje jam atrodo gana įtartinas, nors ten V.Janukovičiaus populiarumas ir yra didelis.

V.Janukovičius yra buvęs Donecko srities gubernatoriumi. Rinkėjų aktyvumas šiame angliakasių rajone siekė net 96 procentus.

"Tokio rinkėjų aktyvumo kai kuriuose Donecko rajonuose faktas atrodo labai neįtikėtinas, ypač paskaičiavus, kad beveik visi rinkimų dalyviai savo balsus atidavė už poną V.Janukovičių", - sakė NATO Parlamentinės Asamblėjos atstovas Lucio Malanas.

Europos Sąjunga taip pat mano, kad Ukrainos prezidento rinkimai neatitiko tarptautinių standartų ir ragina Ukrainos valdžios pareigūnus apsvarstyti savo elgesį ir peržiūrėti rinkimų rezultatus, pirmadienį sakė Olandijos užsienio reikalų ministras Bernardas Botas.

Pasak jo, visos 25 ES šalys išsikvies Ukrainos ambasadorius ir išreikš savo susirūpinimą dėl rinkimų rezultatų, remiantis kuriais, pergalę rinkimuose iškovojo prorusiškų pažiūrų premjeras Viktoras Janukovičius, nugalėjęs vakarietiškų pažiūrų opozicijos lyderį Viktorą Juščenką.

"Visos ES narės ketina išsikviesti Ukrainos ambasadorius ir išsakyti savo nuogąstavimus, kad, mūsų nuomone, antrasis rinkimų ratas neatitiko tarptautinių standartų", - sakė ES pirmininkaujančios Olandijos užsienio reikalų ministras per spaudos konferenciją.

Ukrainos CRK vadovas atmeta kaltinimus dėl rinkimų rezultatų klastojimo

Ukrainos centrinės rinkimų komisijos (CRK) vadovas Serhijus Kivalovas atmeta kaltinimus, kad ji nuslepia kokią nors informaciją apie balsavimo eigą ir prezidento rinkimų antrojo rato rezultatus.

"CRK ir aš asmeniškai neslepiame jokios informacijos apie balsavimo eigą ir rezultatus. Kiekvienoje apylinkėje yra pakankamai abiejų kandidatų atstovų. Kiekvienas komisijos narys turi teisę gauti antspauduotą protokolo originalą ", - sakė V.Kivalovas pirmadienį spaudos konferencijoje Centrinėje rinkimų komisijoje.

CRK vadovas pripažino, kad kai kuriose komisijose ne viskas sklandžiai klostosi, teritorinės rinkimų komisijos gauna skundų apie pažeidimus, kurie nagrinėjami. "Aš manau, kad abu kandidatai, jų patikėtiniai dar kreipsis į CRK ir į įvairių lygių teismus. Tokia realybė", - sakė jis.

"Aš, kaip CRK vadovas, negaliu sau leisti emocingai komentuoti pažeidimų ir balsavimo eigos. Abu kandidatai verti varžovai, kova vyksta už kiekvieną procentą. Esant tokiai situacijai, aš negaliu sau leisti nokių nors žaidimų ar manipuliacijų balsais", - pabrėžė S.Kivalovas.

"Aš gerai suvokiu, kad šių rinkimų rezultatų laukiama ne tik Ukrainoje, bet ir visame pasaulyje. Tai aš sakau neperdėdamas", - pažymėjo jis.

S.Kivalovas pabrėžė, kad, kaip ir visi, nori sužinoti, kas bus prezidentas. "Bet aš primenu visiems žinomą posakį - skubėti reikia lėtai", - pažymėjo jis.

"Mes darome viską, kad rezultatus - oficialius, tikrus - mes gautume kuo greičiau", - sakė CRK vadovas, pridurdamas, kad dabar CRK darbuotojai turi kiek pailsėti, ir kita spaudos konferencija vyks tikriausiai antrojoje dienos pusėje.

Tuo tarpu opozicijai atstovaujantys Ukrainos Aukščiausiosios Tarybos deputatai inicijavo nepasitikėjimo Centrine rinkimų komisija (CRK), sumuojančia antrojo prezidento rinkimų turo rezultatus, klausimo svarstymą parlamente. Tai Kijevo centre vykstančiame Viktoro Juščenkos šalininkų mitinge pranešė Aukščiausiosios Tarybos deputatas Olegas Rybačiukas.

"Mes surinkome 150 parlamentarų parašų reikalavimui pareikšti nepasitikėjimą CRK, ir pagal įstatymą šis klausimas bus įtrauktas į artimiausio posėdžio darbotvarkę", - sakė O. Rybačiukas. Anot jo, opozicija ryžosi šiam žingsniui dėl to, kad "dabartinė valdžia aiškiai klastoja balsavimo rezultatus".

Rinkimai lems, kokią kryptį pasirinks Ukraina

Negalutiniais duomenimis, balsavo maždaug 79 proc. šalies rinkėjų, kurių iš viso yra 37 milijonai. Šį kartą rinkėjų aktyvumas buvo net didesnis nei per pirmąjį rinkimų ratą spalio 31 dieną.

Šie rinkimai laikomi vienais svarbiausių Rytų Europoje nuo 1991 metų, kai žlugo Sovietų Sąjunga. Jie nulems, ar ši beveik 50 mln. gyventojų turinti šalis pasuks Europos link, ar liks Maskvos šešėlyje.

Vėlai sekmadienį sostinės centre esančioje Nepriklausomybės aikštėje susirinko tūkstančiai provakarietiško V.Juščenko šalininkų, norėjusių išreikšti perspėjimą dėl balsalapių klastojimo.

10 metų tvirta ranka valdęs ir dabar pasitraukiantis Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma, kuris savo įpėdiniu parinko premjerą, perspėjo, kad "jokios revoliucijos nebus".

Tačiau kita opozicijos lyderė, Julija Tymošenko, paragino "ukrainiečius atidėti į šalį savo darbus bei užsiėmimus, atlikti savo, kaip piliečių, pareigą ir neleisti valdžiai pavogti šių rinkimų".

V.Juščenko pažadėjo, kad demonstracijos "bus taikios, vyks laikantis Ukrainos įstatymų", o L.Kučmos valdžia žada palaikyti viešąją tvarką.

Opozicija kaltina vyriausybę smarkiai padidinus rinkėjų aktyvumą šalies rytuose esančiame Donecko rajone, kur išgaunama daug akmens anglies ir iš kur yra kilęs premjeras. Rinkimų komisijos pranešimu, čia balsuoti atėjo 96 proc. rinkėjų.

Nacionalistinėje Vakarų Ukrainoje ir centriniuose šalies regionuose remiamas 50 metų V.Juščenko, o industrializuotoje Rytų Ukrainoje, kur žmonės kalba daugiausia rusų kalba, - 54 metų V.Janukovičius.

Žurnalistai ir opozicijos stebėtojai daug kur dviejuose rytiniuose regionuose buvo išvaryti iš rinkimų apylinkių, sakė V.Juščenko. Užsienio stebėtojai pranešė, kad per sekmadienio rinkimus buvo daug pažeidimų.

Vakarai Ukrainą laiko buferine valstybe, skiriančia nuo vis labiau autoritarinės Rusijos.

V.Juščenko nori siekti Ukrainos narystės Europos Sąjungoje ir JAV vadovaujamoje NATO, o V.Janukovičius žadėjo padaryti rusų kalbą antrąja šalies valstybine kalba ir leisti turėti dvi pilietybes.

JAV prezidentas George'as W.Bushas oficialiai įspėjo L.Kučmą, kad Jungtinės Valstijos iš naujo apsvarstys savo santykius su Ukraina, jeigu prezidento rinkimai nebus teisingi.

Vladimiro Putino valdoma Rusija stengiasi atgauti įtaką buvusios Sovietų Sąjungos valstybėse, o pats V.Putinas per rinkimų kampaniją du kartus lankėsi Ukrainoje, kur reiškė savo paramą promaskvietiškam jos premjerui.