Tuo tarpu Rusijos prezidento šalininkai ketvirtadienį suskubo ginti Michailą Mišustiną, buvusį Federalinės mokesčių tarnybos vadovą, kuris teigė buvęs priblokštas V. Putino pasiūlymo pakeisti Dmitrijų Medvedevą ir neva „neužmigo visą naktį“, informuoja theguardian.com.

Kandidato rėmėjai gyrė jo kvalifikacijas ir sakė, kad jis yra technokratas, „viską pasiekęs savo jėgomis“. M. Mišustino kandidatūrą ketvirtadienį patvirtino Dūma.

Naujosios M. Mišustino pareigos yra didžiulio Rusijos vyriausybės reorganizavimo proceso dalis. Šie pokyčiai padės V. Putinui išsaugoti valdžią pasibaigus jo kadencijai 2024 m., nes jis nebegalės būti perrinktas prezidentu.

Analitikų teigimu, M. Mišustinas gali atlikti „pavaduotojo“ vaidmenį, tačiau vargu ar taps V. Putino įpėdiniu.

Vis dėlto Rusijos vadovo oponentai puolė raustis M. Mišustino biografijoje. Netrukus po jo kandidatūros pateikimo, tyrimų portalas „Proekt“ paskelbė, kad valstybinės nekilnojamojo turto registro įstaigos pradėjo slėpti informaciją, jog M. Mišustinui priklauso namas prestižiniame Maskvos rajone Rubliovkoje ir butas sostinės centre.

Šių nekilnojamojo turto objektų vertė siekia beveik 9 mln. eurų. Dabar jų savininke įvardijama Rusijos vyriausybė – taip dažnai daroma nenorint atskleisti tikrųjų šeimininkų vardų.

Opozicionieriui ir kovotojui su korupcija Aleksejui Navalnui dirbantys tyrėjai pareiškė, kad, vadovaujantis pateiktomis deklaracijomis, per pastaruosius devynerius metus M. Mišustino žmona uždirbo beveik 790 mln. rublių (apie 11,5 mln. eurų). Apie jos verslą žinoma nedaug, taip pat nėra jos vardu įregistruotų įmonių, pranešė tyrėjų grupė.

„20-imt iš pastarųjų 22-ejų metų M. Mišustinas buvo „tautos tarnas“, – tyrimo ataskaitoje rašė I. Navalnas. – Kodėl gi jis toks pasakiškai turtingas?“

Pastaruosius kelerius metus D. Medvedevą persekiojo korupcijos skandalai, padėję pakurstyti 2017 m. jaunųjų maskviečių surengtus protestus. Kremlius tikisi, kad M. Mišustino technokrato patirtis apsaugos jį nuo panašių išpuolių. Rusijos valdžios pareigūnų oficialias pajamas riboja griežti įstatymai, tačiau į jų šeimos narių uždarbį žiūrima atlaidžiau.

2008–2010 m. M. Mišustinas ėjo Rusijos investicijų bendrovės UFG direktoriaus pareigas, o XX a. dešimtojo dešimtmečio pradžioje vadovavo ne pelno siekiančios organizacijos laboratorijai.

Federalinėje mokesčių tarnyboje jis pradėjo dirbti 1998 m., 2010 m. tapo jos vadovu.

V. Putino sąjungininkai, įskaitant asmenis, kurie yra laikomi jo potencialiais įpėdiniais, taip pat palaiko kandidatą į premjero postą. „Jis žino, kaip suderinti verslo ir valstybės interesus“, – sakė Rusijos prezidentą remiantis buvęs finansų ministras Aleksejus Kudrinas.

„Šis žmogus išėjo sunkią gyvenimo mokyklą ir gali nuveikti didelius darbus“, – tvirtino praktiškasis Rusijos parlamento pirmininkas Viačeslavas Volodinas ir pridūrė, kad M. Mišustinas „iškilo savo jėgomis“.