Buvęs ekonomikos ministras Aleksejus Uliukajevas teisme išgirdo nuosprendį dėl kaltinimų priėmus 2 milijonų dolerių kyšį. Rusijos žiniasklaida praneša, kad A. Uliukajevas paskelbtas kaltu.

Buvusiam ministrui paskirta aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė griežtojo režimo kolonijoje.

Prokurorai siekia jį įkalinti 10 metų, tačiau jis kaltinimus neigia. Byla prikaustė Rusijos stebėtojų dėmesį, nes atskleidžia įtakingiausių klanų kovą ir V. Putino valdžios ribas. Kyšį ministrui davė antras pagal įtaką šalies žmogus, valstybinės naftos bendrovės „Rosneft“ vadovas Igoris Sečinas.

Teismas jį penkis kartus kvietė liudyti, bet jis neatvyko. Šaltiniai sako, kad I. Sečinas su saugumiečiais operaciją prieš neįtinkantį ministrą rengė ilgai, bet pats V. Putinas apie ją sužinojo tik po arešto.

Abejonių daug kam iškart sukėlė ir kyšio motyvas – kad ministras leistų I. Sečino bendrovei įsigyti iš savininko atimtą kitą naftos bendrovę, nors jų susijungimui jau buvo viešai pritaręs pats V. Putinas. Tas sandoris prieš metus padidino „Rosneft“ vertę ir leido dalį akcijų netikėtai parduoti užsienio investuotojams.

A. Uliukajevas yra aukščiausio rango pareigūnas, areštuotas Rusijoje nuo 1993 metų.

Jis buvo sulaikytas pernai lapkritį, kai dar dirbo ministru. Pranešta, kad per slaptą policijos operaciją A. Uliukajevas buvo užkluptas imantis kyšį už pritarimą valstybinės naftos milžinės „Rosneft“ planams perimti iš valstybės mažesnės naftos pramonės grupės „Bašneft“ kontrolinį akcijų paketą.

Eksministras nepripažįsta šių kaltinimų ir tvirtina tapęs „Rosneft“ vadovo ir V. Putino patikėtinio I. Sečino, kurį daugelis laiko antruoju pagal įtaką žmogumi Rusijoje, provokacijos auka.

Prokurorai anksčiau šį mėnesį paprašė teismo eksministrui skirti 10 metų įkalinimo bausmę ir 500 mln. rublių (apie 7 mln. eurų) baudą.

Penktadienį teismas pripažino A. Uliukajevą kaltu, o vėliau teisėja Larisa Semionova paskelbė, kad jam skiriama aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė griežtojo režimo pataisos kolonijoje.

V.Putino atstovas spaudai D. Peskovas atsisakė komentuoti teismo pareiškimą, kad vienas iš eksministro kaltės įrodymų yra prezidento įsakas dėl A. Uliukajevo atstatydinimo.

„Šių žodžių teisme nemačiau ir negirdėjau, juolab neskaičiau kokių nors tekstų. Todėl į šį klausimą neatsakysiu. Šiuo atveju, bijau, kad kažkas buvo ištraukta iš konteksto“, – D. Peskovas sakė žurnalistams.

Jis pridūrė, kad tokį pareiškimą galima vertinti tik žinant visą kontekstą.