Suomija yra tarp trijų šalių, kur spauda laisviausia pasaulyje, bet policija iš žurnalistės buto išsinešė kompiuterį, kurį ji mėgino sunaikinti. Dienraštis „Helsingin Sanomat“ sako norėjęs atkreipti dėmesį į rengiamą įstatymą, kad šnipinėti bus leidžiama ir šalies viduje, bet pasak kritikų, tam nereikėjo viešinti valstybės paslapčių.

Elektroninės žvalgybos stotis vidurio Suomijoje renka informaciją apie priešo pajėgų judėjimą, kad Rusija niekada negalėtų užklupti neutralios šalies nepasirengusios.

Objektas toks svarbus, kad prieš dešimtmetį teismas nusprendė, jog visa informacija apie jį privalo būti slapta. Bet dabar didžiausias laikraštis paviešino ypač slaptus dokumentus, esą karinė žvalgyba galėjo būti pradėjusi tai, kam neturi parlamento leidimo – šnipinėti interneto srautus Suomijos viduje.

Kai viena iš dviejų „Helsingin Sanomat“ straipsnį parašiusių žurnalisčių pamėgino plaktuku sudaužyti kompiuterį, kad apsaugotų šaltinius, o jis užsidegė, kartu su ugniagesiais atvyko policininkai.

Nustatę reporterės tapatybę, jie išsikvietė pastiprinimą ir išsivežė kompiuterį, telefonus ir atminties laikmenas. Redakcija sako, kad kratos orderio jie neturėjo.

Jau pats straipsnis sukėlė politinę audrą, o krata ją dar sustiprino. Spaudos laisvė Suomijoje –pavyzdinė. Įvairios organizacijos šaliai skiria pirmąją, antrąją arba trečiąją vietą pasaulyje. Todėl ir dienraščio vadovybė, ir kitos žiniasklaidos organizacijos sako nieko panašaus į tokią kratą neprisimenančios.

„Helsingin Sanomat“ teigia, kad piliečiams dera žinoti, kas vyksta, o spaudos pareiga prižiūrėti valdžią. Bet redaktorius pripažino, kad jei po straipsnio kyla toks šurmulys, gal ir žurnalistai ne viską padarė tinkamai.

Ir Suomijos kariuomenė pradėjo tyrimą, ir prokuratūra. Vyriausybei antradienį pateikta pirmoji ataskaita. Premjeras sako, kad atvejis rimtas, o įstatymai aiškūs – tokia veikla nusikalstama.

Prezidentas irgi teigia, kad ypač slaptų dokumentų atskleidimas – kritinis išpuolis prieš šalies saugumą ir gali sukelti didelės žalos. Informacija ypač sudomino Rusiją.

Dienraštis sako norėjęs atkreipti dėmesį į baigiamus rengti naujus įstatymus dėl žvalgybinės veiklos, kurie esą gerokai išplės slaptųjų tarnybų teises ir įgaliojimus. Kritikai atkerta, kad norint atkreipti dėmesį į įstatymus, nebūtina viešinti itin slaptos informacijos.

Suomijos gynybos ministras retoriškai klausė: „Kariuomenė įstatymų laikosi, bet ar laikosi jų dienraštis? Jei nusikaltimas įvykdytas, turi laukti bausmė“.

DELFI primena, kad slapti duomenys praėjusią savaitę buvo paskelbti laikraščio „Helsingin Sanomat“ straipsnyje „Slapta Suomijos vieta“.

Pasak leidinio, slaptoji tarnyba, įsikūrusi vidurio Suomijos Tikakoskio mieste, be kita ko, gali kontroliuoti interneto srautą. Dėl nutekintų duomenų buvo pradėta baudžiamoji byla. Incidentas įvyko šaliai besiruošiant priimti naujus įstatymus dėl žvalgybinės veiklos.

„Tai yra rimtas atvejis. Mūsų įstatymai tokiais klausimais yra gana konkretūs: duomenų perdavimas ir atskleidimas – nusikalstama veika“, – pabrėžė šalies premjeras Juha Sipila.

Suomijos prezidentas Sauli Niinisto taip pat pareiškė, kad slapta medžiaga tam laikraščiui buvo perduota neteisėtai.

„Ypač slaptų dokumentų atskleidimas – rizika mūsų saugumui ir to pasekmės gali būti rimtos“, – teigė valstybės vadovas.

„Helsingin Sanomat“ savo sprendimą atskleisti slaptų duomenų apie Radioelektroninės žvalgybos centrą argumentavo požiūriu, kad piliečiams reikia žinoti, kas vyksta, o žiniasklaida savo ruožtu privalo apie tai informuoti.

Šis įvykis išprovokavo audringas diskusijas tiek Suomijoje, tiek užsienyje. Suomijos prezidentas Saulis Niinisto pareiškė, kad slapta medžiaga laikraščiui buvo perduota neteisėtai.

„Ypač slaptų dokumentų paskelbimas kelia grėsmę mūsų saugumui, to padariniai gali būti skaudūs“, - sakė valstybės vadovas. Gruodžio 17 d. Suomijos policija atliko kratą žurnalistės Lauros Halminen – vienos iš straipsnio autorių – namuose.

Prieš ateinant policijai žurnalistė, pasak jos pačios, plaktuku sudaužė savo kompiuterio kietąjį diską, kad galutinai sunaikintų jame esančią informaciją ir tokiu būdu apsaugotų paviešintos informacijos šaltinį. Iš kompiuterio pradėjo veržtis dūmai, todėl buvo iškviesti ugniagesiai.

Iš L. Halminen buvo paimtas asmeninis ir darbinis telefonai, kompiuteris, planšetinis kompiuteris ir kelios atminties kortelės. Kaip kratos priežastį policija nurodė įtarimus slaptos informacijos, susijusios su nacionaliniu saugumu, atskleidimu. Pasak leidinio redaktoriaus, žurnalistei nebuvo pateiktas joks kratos orderis.