Savita Halappanavar mirė spalio 28 d. nuo kraujo užkrėtimo, nes dėl griežtų Airijos įstatymų gydytojai nepašalino vaisiaus po persileidimo, teigė sutuoktinis Praveenas Halappanavaras.

Vyriškio įsitikinimu, Airijos teisėsaugininkai neatliko tinkamo tyrimo, todėl jis kreipsis į EŽTT, informavo jo advokatas Gerardas O‘Donnellis.

Airijos teisėsaugininkai atliko du tyrimus, tačiau šalies sveikatos apsaugos ministras nesutiko atlikti viešos apklausos dėl moters mirties, todėl sutuoktinis nusprendė kreiptis į kitą instanciją.
Advokato teigimu, jo klientas mano, kad buvo suklastoti dalis medikų įrašų.

Ketvirtadienį nesulaukta jokios reakcijos iš Airijos vyriausybės.

Spalį S. Halappanavar pajuto aštrų nugaros skausmą ir kreipėsi į medikus. Golvėjaus universitetinės ligoninės gydytojai padarė išvadą, kad įvyko persileidimas ir kūdikis greičiausiai neišgyvens.

Moteris prašė atlikti abortą, bet jai atsakė, kad Airija – katalikiška šalis, todėl negalima atlikti aborto, kol vaisius dar gyvas. Praėjus trims dienoms vaisius mirė, jį pašalino. O po keturių dienų S. Halappanavar mirė nuo kraujo užkrėtimo.

Jos mirtis papiktino daugelį airių ir kitų šalių gyventojų, imta reikalauti, kad Airija peržiūrėtų įstatymus dėl abortų ir užtikrintų, kad ateityje būtų išvengta tokių mirčių.

Airijos parlamente prasidėjo diskusijos, tačiau neaišku, kada ir apskritai bus priimtas koks sprendimas.

Trečiadienį Airijos ministras pirmininkas Enda Kenny pareiškė norintis kuo greitesnio įstatymais apibrėžto sprendimo abortų klausimu.