Pasak pareigūnų, jo aukų skaičius gali dar padidėti, nes tebėra tiriama daugiau pacientų palaikų.

41 metų Nielsas Hoegelis 2015 metų vasarį buvo nuteistas už dviejų pacientų, gydytų ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje šiaurės vakariniame Delmenhorsto mieste, esančiame netoli Brėmeno, nužudymą.

Rugpjūtį vokiečių policija nurodė, kad tyrėjai, ekshumavę ir ištyrę daugiau palaikų, rado įrodymų, kad N. Hoegelis tikriausiai nužudė daugiau kaip devynias dešimtis žmonių.

Ketvirtadienį policija ir prokurorai patvirtino, kad 1999–2005 metais dviejose ligoninėse dirbęs slaugytojas buvo atsakingas už dar 16 pacientų mirtį.

Toksikologijos ekspertai tiria dar penkių asmenų mirties atvejus, o Turkijoje planuojama ekshumuoti tris buvusius N. Hoegelio pacientus, taigi, jo aukų skaičius gali dar labiau išaugti.

Prokurorai nurodė, kad tikisi pareikšti naujus kaltinimus N. Hoegeliui kitų metų pradžioje.

Slaugytojas prisipažino sušvirkšdavęs pacientams preparato, galinčio sukelti širdies ir kraujagyslių nepakankamumą, kad galėtų mėginti juos atgaivinti, o kai tai pavykdavo, kolegos jį laikydavo žmonių gyvybių gelbėtoju.

Vyras teigė jusdavęs euforiją, kai stengdavosi atgaivinti pacientą, o nepavykus jį apimdavo didelis sielvartas.

Šis nužudytųjų skaičius „yra unikalus per Vokietijos Respublikos istoriją“, rugpjūtį sakė policijos vyriausiasis tyrėjas Arne Schmidtas. Jis pridūrė, kad N. Hoegelis savo aukas pasirinkdavo atsitiktinai, o didžiąją dalį jo aukų sudarė kritinės būklės pacientai.

„Įžvalgos, kurias mums pavyko padaryti, yra pribloškiančios; jos pranoksta tai, ką įsivaizdavome“, – sakė Oldenburgo policijos vadovas Johannas Kuehme.

„Jis neprisiminė kiekvieno atvejo, tačiau jis prisiminė daugiau kaip 30 konkrečių pacientų ir savo elgesį“, – sakė prokurorė Daniela Schiereck-Bohlemann.

Tikrasis aukų skaičius gali niekada neišaiškėti

2005 metais vienas bendradarbis pastebėjo, kaip N. Hoegelis sušvirkštė kažkokio preparato vienam pacientui Delmenhorsto ligoninėje.

Tas pacientas išgyveno, o slaugytojas buvo suimtas ir 2008 metais nuteistas kalėti 7,5 metų už pasikėsinimą nužudyti.

Kilus šurmuliui žiniasklaidoje, viena moteris kreipėsi į policiją ir pareiškė įtarianti, kad jos velionė motina taip pat tapo slaugytojo žudiko auka.

Pareigūnai ekshumavo kelių pacientų palaikus ir penkiuose jų aptiko minėto preparato pėdsakų. Pasak pareigūnų, ši medžiaga buvo tų žmonių mirties priežastis arba viena iš priežasčių.

2015 metais N. Hoegelis buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos, bet jau tuo metu buvo aišku, kad jis nužudė dešimtis pacientų. Tyrėjai tuo metu pripažino, kad tikrasis aukų skaičius galbūt niekada neišaiškės, nes kai kurių velionių palaikai buvo kremuoti.

Keli vyresnieji Delmenhorsto ligoninės darbuotojai taip pat teisiami – jie kaltinami, kad delsė imtis veiksmų dėl daugybės įtartinų mirčių toje įstaigoje dirbant N. Hoegeliui.