Utar Pradešo valstijoje, Ghazipuro rajone, esančio kaimo Gahmar gyventojai upės pakrantėje suskaičiavo apie 100 kūnų. „Reuters“ partnerė Indijoje ANI pranešė, kad kai kurie kūnai pakrantėje pragulėjo iki dviejų parų, o vietos gyventojų dėmesį pirmiausia patraukė dvokas.

Kaimyninėje Biharo valstijoje į krantą buvo išmesta apie du tuzinus kūnų. Kai kurie medicinos ekspertai sunerimo, kad koronavirusas gali plisti vandeniu.

„Nors pasaulyje nebuvo atlikta tyrimų, kaip virusas plinta iš vandenyje esančių palaikų, esu įsitikinęs, kad dabar upės vanduo yra užterštas. Jo gerti nebegalima, o kūnams irstant vanduo taps dar pavojingesnis“, – sakė dr. Mohsinas Wali.

„Anksčiau sakėme administracijai, kad žmonės artimųjų kūnus ne kremuoja, o meta į šventąją Gangos upę, nes trūksta medienos palaikams deginti. Taip su mirusiaisiais atsisveikinama 12–13 netoliese esančių kaimų bei su Biharo valstija besiribojančiuose kaimuose“, – pasakojo vietos gyventojas Akhandas Pratapas.

„Šią informaciją gavome prieš kurį laiką, ir mūsų komanda nuvyko į incidento vietą. Bandome išsiaiškinti, iš kur atsirado šie kūnai, ar jie yra užkrėsti (koronavirusu) ir kiek jų yra. Vėliau galėsime pateikti daugiau informacijos“, – kalbėjo Ghazipuro rajono magistratas M. P. Singhas.

Pasak M. Wali, situacija yra labai pavojinga.

„Girdėjome, kad koronavirusas daugiaaukščiuose pastatuose išplito iš vieno aukšto į kitą vandens rezervuaru. Šie atvejai yra dokumentuoti. Nors pasaulyje nebuvo atlikta tyrimų, kaip virusas plinta iš vandenyje esančių palaikų, esu įsitikinęs, kad dabar upės vanduo yra užterštas. Jo gerti nebegalima, o kūnams irstant vanduo taps dar pavojingesnis. Administracija turėtų kaip įmanoma greičiau atsižvelgti į susidariusią padėtį ir nedelsdama vietoje kremuoti į krantą išmestus kūnus“, – „Reuters“ cituoja ekspertą.

Indijos valdžia sako, kad stengiasi užkirsti kelią nuo COVID-19 mirusių žmonių palaikų išmetimui į Gangos upę. Tai trečiadienį pranešė naujienų agentūra ANI.

„Mes ėmėmės priemonių, kad nuo koronaviruso mirusių žmonių kūnai nebūtų metami į Gangą, ir uždraudėme tokius veiksmus. Indijos Vyriausybė per Nacionalinę Gangos valymo misiją ir vietos valdžios institucijas kontroliuoja, kaip laikomasi draudimo, ir rūpinasi, kad būtų palaidoti visi Gangoje rastų neatpažintų mirusiųjų kūnai“, – cituoja agentūra šalies vandens išteklių ministrą Gajendrą Singhą Shekhawatą.

Nacionalinė Gangos valymo misija, kuri stebi upės ir jos intakų būklę, pareikalavo, kad valstijų valdžia per dvi savaites atsiskaitytų, kokių priemonių imamasi, kad mirusiųjų palaikai nebūtų metami į upę.

„Reikia kuo greičiau nutraukti tokius veiksmus, kurie sudaro didelę grėsmę Gangos ir jos intakų švarumui, taip pat kelia tiesioginį pavojų gyventojų sveikatai“, – pareiškė misijos vadovas Rajivas Ranjanas Mishra.

Anksčiau šią savaitę Utar Pradešo ir Biharo valstijų pareigūnai pranešė, kad Gangoje rasti 70-100 žmonių, greičiausiai mirusių nuo COVID-19, palaikai. Manoma, kad kūnai išmetami į Gangą dėl didelės kremacijos pagal hinduizmo papročius kainos šalyje išaugus mirštamumui nuo koronaviruso.

Indijoje per parą užfiksuotas 348 421 naujas užsikrėtimo koronavirusu atvejis, bendras infekuotųjų skaičius pasiekė 23 340 938. Per pastarąsias 24 valandas šalyje mirė 4 205 žmonės, kuriems buvo diagnozuotas COVID-19, bendras mirčių skaičius pasiekė 254 197.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (192)