Buvęs Jungtinės Karalystės kariuomenės karininkas vadovavo labdaros organizacijai „Mayday Rescue“, kuri treniravo „Sirijos civilinės gynybos“ narius, arba „Baltuosius šalmus“. J. Le Mesurier svariai prisidėjo prie „Baltųjų šalmų“ įsteigimo Turkijoje 2013 m.

Už nuopelnus vyras buvo apdovanotas Britanijos imperijos ordinu. Vos prieš tris dienas nuo vyro mirties Rusijos užsienio reikalų ministerija „Twitter“ žinutėje apkaltino J. Le Mesurier šnipinėjimu. Mirties priežastis kol kas neatskleidžiama, tačiau Turkijos žiniasklaida paskelbė, kad vyras galėjo iškristi iš savo buto balkono.

„J. Le Mesurier šeimos nariai mums pranešė apie jo mirtį“, – „The Independent“ sakė „Baltųjų šalmų“ vadas Raedas al Salahas.

"Baltieji šalmai" Sirijoje

„Perskaitėme, kad policija kūną rado prie jo namų Stambule. Šiuo metu atliekamas tyrimas, ir kol kas policijos pareigūnai nepateikė jokių išvadų. Laukiame jų ataskaitos“, – pridūrė jis.
R. al Salahas teigė, jog ši žinia „sukrėtė“ „Baltųjų šalmų“ bendruomenę.


„Jamesas buvo artimas mūsų ir visų sirų draugas, jis rėmė „Baltuosius šalmus“ vadovaudamas organizacijai „Mayday Rescue“, kurią pats ir įkūrė. Esame priblokšti.“

J. Le Mesurier kaimynas papasakojo „Reuters“, jog brito lavonas buvo rastas pirmadienį ryte netoli jo buto Stambulo centriniame rajone Beyoglu. Vieno diplomato teigimu, J. Le Mesurier mirties aplinkybės yra neaiškios.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova užsipuolė. J. Le Mesurier penktadienį Maskvoje surengtos trumposios spaudos konferencijos metu ir apkaltino jį buvus „Jungtinės Karalystės slaptosios tarnybos MI6 agentu, pastebėtu dirbant įvairiose pasaulio šalyse“.

"Baltieji šalmai" Sirijoje

M. Zacharovos komentarai buvo paskelbti Rusijos užsienio reikalų ministerijos „Twitter“ paskyroje. Moteris teigė, kad J. Le Mesurier yra šnipas Balkanuose ir Vidurio Rytuose.

Rusija yra viena artimiausių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo sąjungininkių ir ne kartą smerkė „Baltųjų šalmų“ veiksmus, nes jie neva remia teroristines organizacijas ir „inscenizuoja“ oro išpuolius, siekdami nepagrįstai apkaltinti Sirijos režimą arba Rusijos karines pajėgas.


Daugelyje karo iškamuotos šalies vietų „Baltieji šalmai“ vieninteliai teikia skubiąją pagalbą sužeistiesiems po vyriausybės arba Rusijos surengtų oro išpuolių ir apšaudymų artilerijos sviediniais.

Penktadienį M. Zacharova taip pat pareiškė, jog „Baltieji šalmai“ „rengia provokacijas“ ir suplanavo bei įvykdė keletą nuožmių melagingų cheminių išpuolių.

Sirijos vyriausybė ir jos sąjungininkai, įskaitant Rusiją, kritiškai vertino „Baltųjų šalmų“ savanorius ir dėl jų darbo sukilėlių kontroliuojamuose rajonuose vadino juos užsienio valstybių agentais ar teroristais, kaltino juos cheminėmis atakomis.

Organizacija, turinti daugiau kaip 3 tūkst. savanorių opozicijos kontroliuojamuose rajonuose, sako, kad nuo 2013 metų išgelbėjo tūkstančius gyvybių ir registravo Sirijos vyriausybės atakas prieš civilius bei infrastruktūrą.

Praėjusią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova vadino J. Le Mesurierą buvusiu britų agentu, „kuris buvo pastebėtas visame pasaulyje, įskaitant Balkanus ir Artimuosius Rytus“.

„Atsižvelgiant į Vakarų vaidmenį pakertant stabilumą šiuose regionuose nesunku įsivaizduoti, ką šis britų žvalgybos pareigūnas tenai darė“, – sakė ji.

Jos komentarą tikriausiai išprovokavo britų Užsienio reikalų ministerijos pareigūno praėjusios savaitės pareiškimas apie spaudimą „Baltiesiems šalmams“.

Turkijos privati naujienų agentūra DHA pranešė, jog pareigūnai aiškinasi, ar J. Le Mesurieras nusižudė. Manoma, kad jis vartojo vaistus nuo depresijos.

Anatolijos naujienų agentūra taip pat pranešė, jog J. Le Mesuriero žmona policijai sakė, kad jos vyras vartojo vaistus dėl „itin didelio streso“ ir kad jie į tą rajoną atsikraustė norėdami būti arčiau vieno sveikatos priežiūros centro.

Pranešime sakoma, jog žmona policijai sakė, kad jiedu nemiegojo iki 4 val. ryto, o tada išgėrė migdomųjų. Po mažiau nei dviejų valandų ją prižadino skambutis į duris ir ji pro atvirą jų buto trečiame aukšte langą pamatė savo vyro kūną.

DHA pranešė, kad turi būti atliktas J. Le Mesuriero skrodimas.