"Pagal mūsų surinktus liudijimus, sukilėliai naudojo cheminius ginklus, ... zarino dujas", - pareiškė buvusi karo nusikaltimų tribunolo prokurorė C.del Ponte, duodama interviu Šveicarijos radijui.

"Dar turime plėsti savo tyrimą, patikrinti ir patvirtinti (šias išvadas) naujais liudininkų parodymais, bet pagal tai, ką jau esame nustatę, šiuo metu tai režimo oponentai naudoja zarino dujas", - pridūrė ji.

C.del Ponte pabrėžė, kad JT Sirijos tyrimų komisija, kurioje ji dirba, savo tyrimo dar toli gražu nebaigė.

Komisija, kuri savo naujausias išvadas JT Žmogaus teisių tarybai turi pateikti per jos kitą sesiją birželio mėnesį, dar gali rasti įrodymų, kad Sirijos režimas taip pat naudojo tokius cheminius ginklus, sakė C.del Ponte.

Zariną 4-ajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kaip pesticidą sukūrė nacių mokslininkai.

1988 metais šis stiprus neurotoksinas buvo panaudotas per reidą prieš kurdų kaimą Halabdžiją Šiaurės Irake. 10-ajame dešimtmetyje zariną per du išpuolius panaudojo viena Japonijos sekta.

Šios dujos veikia įkvėptos arba absorbuotos pro odą ir žudo paralyžiuodamos nervų sistemą.

Tarp apsinuodijimo zarinu simptomų yra pykinimas ir stiprūs galvos skausmai, sutrikęs ar tunelinis regėjimas, seilių tekėjimas, raumenų konvulsijos, dusimas, sąmonės netekimas ir, galiausiai, mirtis.

Didelės zarino dozės paralyžiuoja raumenis aplink plaučius ir neleidžia "išjungti" kūno sekretų tekėjimo, tad aukos uždūsta, plaučius užpildžius gleivėms ir seilėms.

Net ir mažytė zarino, kuris neturi kvapo, spalvos ar skonio, dozė gali būti mirtina, jei patenka į kvėpavimo takus arba jeigu zarino lašas užtykšta ant odos.