B.al Assadas sakė televizijai "Russia Today" (RT), kad jo "pasilikimas arba pasitraukimas" iš prezidento posto yra "liaudies reikalas" ir kad "vienintelis būdas, kaip tai gali būti padaryta - per balsavimo urnas".

"Svarbu ne tai, ką girdima. Svarbu , ką galime pasiekti per balsavimą, ir šis balsavimas labai paprastai pasakytų bet kuriam prezidentui - pasilikti ar pasitraukti", - prezidentas sakė anglų kalba.

Per interviu, kurį vienas "Russia Today" korespondentas įrašė Damaske, prezidentas neigė, kad Sirijoje šiuo metu vyksta "pilietinis karas", tačiau sakė, kad konfliktas su sukilėliais gali tapti "ilgalaikiu karu", jeigu jiems toliau bus padedama iš užsienio. B.al Assadas pareiškė, kad sukilėliai iš užsienio gauna "precedento neturinčią" paramą - ginklų, pinigų ir politinį palaikymą.

"Taigi reikia tikėtis, kad šis karas bus sunkus ir sudėtingas. Nesitiki, kad maža šalis, tokia kaip Sirija, įveiktų visas tas šalis, kurios kovoja su mumis per tarpininkus, vos per kelias dienas ar savaites", - sakė jis.

Prezidentas pridūrė, jog jeigu sukilėliai nebegautų pagalbos iš užsienio, "galiu pasakyti, kad per kelias savaites galėtume viską užbaigti". "Tačiau kol yra šis nuolatinis palaikymas teroristais, ginklais, logistika ir visu kitu, tai bus ilgalaikis karas", - aiškino B.al Assadas.

Bet jis neigė, kad šalyje vyksta pilietinis karas, nes tokie konfliktai turėtų būti "pagrįsti etninėmis arba religinių bendruomenių problemomis". "Esama prieštaravimų, tačiau prieštaravimai nereiškia pilietinio karo", - pridūrė Sirijos lyderis.

Turkijos premjerą išvadino kalifu

Sirijos prezidentas interviu užsipuolė Turkijos premjerą Recepą Tayyipą Erdoganą, kaltindamas, kad jis elgiasi kaip Osmanų sultonas ir įsivaizduoja esantis "kalifas".

Buvusių sąjungininkių Sirijos ir Turkijos ryšiai dramatiškai pašlijo dėl konflikto tarp B.al Assado režimo ir sukilėlių, kuriuos atvirai palaiko Ankara. Kaip nurodo aktyvistai, šis konfliktas nusinešė jau apie 37 tūkst. žmonių gyvybių.

"Jis (R.T.Erdoganas) asmeniškai galvoja esantis naujasis Osmanų (imperijos) sultonas ir galintis kontroliuoti šį regioną, tarsi Osmanų imperijos laikais, po nauju skėčiu", - B.al Assadas sakė anglų kalba transliuojančiai Rusijos valstybinei televizijai "Russia Today".

"Savo širdyje jis manosi esąs kalifas", - pridūrė prezidentas, turėdamas omenyje islamo pasaulio valdovų titulą, vartotą ankstyvųjų arabų musulmoniškųjų dinastijų ir Osmanų imperijos.

B.al Assadas teigė, kad R.T.Erdogano, vadovaujančio islamiškas šaknis turinčiai Turkijos valdančiajai Teisingumo ir plėtros partijai (AKP), mąstysena yra pagrindinė priežastis, lėmusi ryšių tarp Damasko režimo ir Ankaros subyrėjimą.

R.T.Erdoganas pakeitė savo politiką Sirijos atžvilgiu, kuri anksčiau buvo apibūdinama kaip "jokių problemų", o dabar tapo "jokių draugų", pastebėjo B.al Assadas, pridūręs, kad paskutinį kartą su Turkijos lyderiu kalbėjosi pernai gegužę.

B.al Assadas kaltino R.T.Erdoganą, jog šis nori, kad visame Artimųjų Rytų regione įsigalėtų Musulmonų brolija, kad "jis (R.T.Erdohanas) galėtų užsitikrinti savo politinę ateitį".

Turkiją per naktį pasiekė 8 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos

Įtampa tarp Ankaros ir Damasko itin padidėjo, kai Sirijos pajėgos birželį numušė vieną turkų naikintuvą - tąsyk žuvo abu jo pilotai. Santykiai dar labiau pašlijo praeitą mėnesį, kai iš Sirijos teritorijos atskrieję minosvaidžio sviediniai Turkijoje užmušė penkis civilius.

Apie 8 tūkst. pabėgėlių iš Sirijos praeitą naktį pasiekė Turkiją, pasienyje suintensyvėjus susirėmimams tarp sukilėlių pajėgų ir Damasko režimui ištikimų karių, penktadienį pranešė vienas Turkijos URM pareigūnas.

Po pastarosios atvykėlių bangos sirų pabėgėlių Turkijoje skaičius perkopė 120 tūkst., savo vardo nepanoręs viešinti pareigūnas sakė naujienų agentūrai AFP.

Tokijuje vyksiančiame susitikime dėl Sirijos dalyvaus apie 60 šalių

Japonija penktadienį pranešė, kad apie 150 delegatų iš maždaug 60 šalių dalyvaus šį mėnesį Tokijuje vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje, kuri turėtų padidinti spaudimą Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui.

Joje dalyvaus aukšti vyriausybių pareigūnai iš vadinamosios Sirijos draugų grupės, kurią sudaro valstybės, palaikančios šios šalies opoziciją ir siekiančios didinti spaudimą B.al Assado režimui, sakė vienas Japonijos URM pareigūnas.

Sirijos draugų grupė anksčiau yra surengusi keturis tokius susitikimus: balandį Paryžiuje, birželį - Vašingtone, liepą - Dohoje ir rugsėjį - Hagoje, nurodė pareigūnas.

"Apie 150 dalyvių iš maždaug 60 šalių dalyvavo ankstesniuose susitikimuose, ir tikimės panašaus dydžio susitikimo šį kartą", - pridūrė URM atstovas.

Pasak jo, tolesnė informacija apie šią konferenciją, įskaitant jos datą, bus greitai paskelbta.

Naujienų agentūra "Kyodo News" pranešė iš Kairo, kad Sirijos URM ketvirtadienį pareikalavo, kad susitikimas Tokijuje būtų atšauktas.

Tačiau pareigūnas sakė, kad Japonijos vyriausybė organizuos šią konferenciją kaip planuota.

Konfliktas Sirijoje įsiplieskė pernai kovą, kai B.al Assado pajėgos ėmėsi triuškinti reformų šalininkų protestus, išprovokuodamos ginkluotą sukilimą.

Per šį konfliktą žuvo jau daugiau nei 36 tūkst. žmonių, rodo padėtį šalyje stebinčios organizacijos "Syrian Observatory for Human Rights" statistika.