Aukos


Organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“, stebinti karą Sirijoje, nurodo karo metu užfiksavusi daugiau kaip 380 000 žmonių mirčių. Tarp žuvusiųjų yra daugiau kaip 115 000 civilių, iš kurių – 22 000 vaikų ir daugiau nei 13 000 moterų.

Suluošinti/Neįgalūs


Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, kai kuriose Sirijos dalyse gerokai išaugo neįgaliųjų skaičius. Mažiausiai 45 proc. karo metu sužalotų žmonių turės nuolatinę negalią.

Persikėlimas


Organizacijos „CARE“ duomenimis, konfliktas Sirijoje lėmė didžiausią nuo Antrojo pasaulinio karo priverstinį gyventojų persikėlimą. Kovos paskatino daugiau kaip pusę prieškario Sirijos populiacijos, kurią sudarė 23 mln., palikti savo namus.

Jungtinės Tautos (JT) šiemet vasarį skelbė, kad sirų pabėgėlių skaičius užsienyje siekia 5,5 mln., o Sirijos viduje persikėlusių žmonių skaičius viršijo 6 mln.

Pabėgėliai


Turkija yra priėmusi daugiausiai pabėgėlių iš Sirijos. Ji priėmė daugiau kaip 3,5 mln. sirų. Libanas teigia priėmęs 1,5 mln. sirų, bet JT Vyriausiojo pabėgėlių komisaro biuras yra suskaičiavęs Libane apie milijoną sirų pabėgėlių. Jordanija priėmusi daugiau kaip 650 000 sirų. Dar mažiausiai 300 000 sirų rado prieglobstį Irake, o dar per 130 000 – Egipte. Šimtai tūkstančių sirų taip pat patraukė į Europą, daugiausiai į Vokietiją.

Nuo praėjusių metų gruodžio pradžios dėl Rusijos remiamo Sirijos režimo puolimo Šiaurės vakarų Sirijoje 900 000 žmonių, daugiausiai moterims ir vaikams, teko persikelti.

Kalinami, kankinami


Nuo konflikto pradžios Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimas kaltinamas žmogaus teisių pažeidimais ir kankinimais, prievartavimais bei neatidėliotinomis mirties bausmėmis.

„Syrian Observatory for Human Rights“ nurodo, kad mažiausiai 60 000 žmonių mirė kankinimų metu arba dėl blogų sąlygų režimo kalėjimuose.

2017 metais organizacija „Amnesty International“ teigė, kad liūdnai pagarsėjusiame Sajdnajos kalėjime, esančiame šalia Damasko, 2011-2015 metais pakarta apie 13 000 žmonių.

Tuo pačiu laikotarpiu džihadistų ar kitų sukilėlių grupuočių valdomuose kalėjimuose mirė dar keli tūkstančiai.

Ekonomika


JT Pasaulinė maisto programa nurodo, kad maždaug 6,5 mln. žmonių Sirijoje negali patenkinti savo maisto poreikių. Daugiau kaip 80 proc. sirų gyvena žemiau skurdo ribos. Palyginimui, prieš karą žemiau skurdo ribos gyveno 28 proc.