Tai buvo vienas pražūtingiausių džihadistų puolimų šalyje.

Anot padėtį Sirijoje stebinčios organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“, išpuoliai buvo surengti keliuose pietinės Suveidos provincijos rajonuose. Didžiąją dalį šios provincijos teritorijos kontroliuoja vyriausybė, o IS turi pozicijų šiaurės rytiniame dykumos regione.

Atakos įvyko praėjus beveik savaitei po mirtinos Maskvos palaikomos Damasko kampanijos, per kurią buvo mėginta išvaryti IS kovotojus iš jų tvirtovės vienoje kaimyninėje provincijoje šalies pietuose.

Per susirašinėjimo programėlę „Telegram“ paskelbtoje „Islamo valstybės“ žinutėje sakoma, kad „kalifato kariai“ atakavo saugumo pajėgų pozicijas ir vyriausybinius objektus, o vėliau detonavo sprogmenis, kuriais buvo apsijuosę.

Anot Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios SOHR, trys kovotojai susisprogdino Suveidos mieste, o kiti sprogimai nugriaudėjo į šiaurės rytus esančiuose kaimuose. Ketvirtas mirtininko išpuolis vėliau įvyko miesto centre.

„IS kovotojai tada įsiveržė į kaimus provincijos šiaurės rytuose ir žudė gyventojų jų namuose“, – nurodė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas (Ramis Abdel Rahmanas).

Per sprogimus ir reidus iš viso žuvo 183 žmonių, įskaitant 89 civilius, paskelbė organizacija.

Likusios 94 aukos yra provyriausybinių kovotojai – daugiausiai vietos gyventojai, apsiginklavę, kad apgintų savo kaimus.

Suveida, kur gyventojų daugumą sudaro drūzų religinė mažuma, iki šiol buvo gana izoliuota nuo karo, niokojančio šalį nuo 2011-ųjų.

„Tai kruviniausias nuo karo pradžios išpuolis Suveidos provincijoje“ ir vienas pražūtingiausių per visą Sirijos istoriją, teigė R. Abdel Rahmanas.

Per smurto protrūkį taip pat žuvo 30 IS kovotojų, įskaitant mirtininkus sprogdintojus.

Džihadistai užėmė mažiausiai tris iš septynių užpultų gyvenviečių, tačiau šiuo metu kautynės tebevyksta, nurodė SOHR.