Jo pajėgos, kurias remia Rusija bei Iranas, penktadienį prie Damasko surengė naujas skerdynes – raketomis apšaudžius turgų opozicijos kontroliuojamame Dumos mieste, žuvo mažiausiai 40 žmonių, šimtas sužeista.

Į turgų režimo pajėgos paleido dvylika raketų, kai ten likę gyventojai rinkosi apsipirkti. Iš griuvėsių ir nuolaužų tebetraukiami kūnai, todėl kiek tiksliai bus žuvusiųjų per dar vieną karo nusikaltimą, kol kas sunku pasakyti.

Seniai nebegalintys susidoroti su sužeistųjų antplūdžiu ir neturintys vaistų miesto medikai dabar ir patys tapo smūgio aukomis – kelios raketos pataikė į ligoninę.

Maištingą miestą Sirijos kariuomenė bombarduoja jau seniai. Pastaraisiais mėnesiais – itin nuožmiai. Rugpjūtį per vieną dieną žuvo 117 žmonių.

Tačiau yra šalių, kurios plačiai šypsosi ir tvirtai remia Sirijos kariuomenę. Rusija sako, kad ji vienintelė gali įveikti islamistus, kuriuos Vakarai dabar laiko didesniu blogiu už režimą. Per Rusijos aviacijos smūgių mėnesį žuvo, manoma, apie 600 žmonių, bombarduotos ligoninės, bet pasaulis nesipiktina.

Maskvos įsitraukimas į konfliktą pakeitė tikrovę, ir privertė Vašingtoną sutikti, kad į derybas dėl politinio sureguliavimo pirmą kartą būtų įtrauktas ir Iranas.

Vienoje šiandien derybas pradėjo 19 užsienio reikalų ministrų. Vašingtonas vadina tai daugiausiai žadančia galimybe nuo pat konflikto pradžios.

„Turiu vilties. Nevadinčiau jos optimizmu. Viliuosi, kad rasime kelią pirmyn“, – optimistiškai kalbėjo JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

Pažanga jau vien tai, kad pirmą kartą prie stalo visi pagrindiniai veikėjai, išskyrus pačią Siriją – nėra nei režimo, nei padrikos opozicijos atstovų – ne tik Rusija ir JAV, bet ir dvi didžiausios priešės – šiitiškasis Iranas bei sunitiškoji Saudo Arabija.

Bet dalyvių nuomonės visiškai priešingos, visų pirma dėl dabartinio režimo likimo. Vakarai nebeskuba nuversti Basharo al-Assado, bet Saudo Arabija sako, kad jis turi trauktis tučtuojau, arba bus nuverstas.

Iranas, pasak pranešimų, sutiktų su pusmečio pauze, po kurios būtų rengiami rinkimai. B. al-Assado rėmėja Rusija paragino opoziciją sudaryti bendrą delegaciją ir rengtis naujiems rinkimams. Tačiau ši iškart raginimą atmetė – kokie gali būti rinkimai žlugusioje šalyje, kur nesiliauja mūšiai ir civilių skerdynės.