Principinį susitarimą dėl šių paliaubų pasiekę amerikiečiai ir rusai pripažįsta, kad sustabdyti karą nebus lengva.

Ketverius metus kruviną pilietinį konfliktą kenčiantys eiliniai Sirijos gyventojai labai norėtų, kad šimtus tūkstančių gyvybių nusinešęs karas baigtųsi, bet gerai žinodami komplikuotą padėtį šalyje didelio optimizmo nerodo.

Net ir paliaubų išvakarėse Rusijos karo lėktuvai toliau bombardavo strategiškai svarbaus Sirijos pramonės centro Alepo apylinkes.

Damasko režimas skuba išplėsti savo įtakos zoną už jų kontroliuojamos pakrantės zonos, bet Sirijos gilumoje didžioji dalis gyventojų yra sunitai, o jiems šiitiškas Basharo al-Assado alavitų mažumos režimas labai nepatinka.

Saudo Arabijos ir Turkijos remiami Sirijos sunitai sudaro tris ketvirtadalius šalies gyventojų, todėl Maskva ir Damaskas priversti labai rimtai įsiklausyti į pagrindinių Sirijos opozicijos rėmėjų pareiškimus, kad paliauboms žlugus, jos pasiryžusios gerokai rimtesnėms karinėms akcijoms, kad apgintų sunitų bendruomenes.

Būtent tokių veiksmų jau seniai siekia savo interesus šiaurės Sirijoje norinti apginti Turkija, o Saudo Arabijos bombonešių pasirodymas Turkijos pietuose rodo, kad abi šios karingos sunitiškos valstybės gali imtis rimtų karinių priemonių, kad būtų pažabotos Damasko ir jo rėmėjų Maskvoje ir Tehereane ambicijos. Taigi, rusai bus priversti derėtis dėl taikaus įtakos sferų Sirijoje pasidalijimo, nes priešingu atveju jie gali likti apsupti itin nedraugiškos ir gerai ginkluotos sunitų koalicijos.

Sprogimas Hamos provincijoje

Mažiausiai du žmonės žuvo šeštadienį per sprogimą Sirijos Hamos provincijoje, praneša „Reuters“.

Agentūros duomenimis, sprogimas nugriaudėjo po to, kai Sirijoje buvo paskelbtos paliaubos tarp vyriausybės kariuomenės ir ginkluotų opozicijos formuočių. Jos įsigaliojo vidurnaktį.

Rusija patvirtino sustabdžiusi bombardavimą Sirijoje

Rusijos oro pajėgos sustabdė bombardavimą Sirijoje pagal paliaubų susitarimą, sudarytą vadovaujant Maskvai ir Jungtinėms Valstijoms, šeštadienį pranešė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas.

„Rusijos oro pajėgos visiškai sustabdė bombardavimus „žaliojoje zonoje“ – tai yra, tose teritorijose ir tų ginkluotų grupuočių, kurios mums atsiuntė prašymus nutraukti ugnį“, – sakė žurnalistams Generalinio štabo atstovas generolas Sergejus Rudskojus.

Jis pridūrė, kad „vasario 27-ąją visoje virš Sirijos teritorijos nevykdomi jokie Rusijos smogiamosios aviacijos skrydžiai, taip pat tolimosios aviacijos, kad būtų išvengta galimų klaidų rengiant smūgius“.
Vašingtono ir Maskvos sudarytoje paliaubų sutartyje raginama nutraukti kovos veiksmus tarp Rusijos palaikomo Sirijos prezidento Bašaro Asado pajėgų ir opozicijos grupių.

Tačiau šis susitarimas nebus taikomas džihadistų grupuotėms „Islamo valstybė“ (IS) ir „al Nusra Front“.

Pasak S.Rudskojaus, 17 ginkluotų grupių – tiek tų, kurios palaiko režimo pajėgas, tiek nepriklausomų – susisiekė su Rusijos paliaubų koordinavimo centru Hmeimimo oro pajėgų bazėje ir pasižadėjo laikytis ugnies nutraukimo sutarties.

Koordinuojami Rusijos ir JAV veiksmai

Generolas pridūrė, kad Rusijos ir JAV kariškiai apsikeitė žemėlapiais, kuriuose pažymėta, kur kovos veiksmai bus tęsiami arba stabdomi, taip pat susitarė keistis informacija apie paliaubų laikymąsi ir potencialius pažeidimus.

S.Rudskojus sakė, kad daugiau negu 6 tūkst. kovotojų įsipareigojo laikytis paliaubų sutarties, o jų grupių sąrašas taip pat buvo perduotas JAV kariškiams.

Generolas pažymėjo, kad amerikiečiams buvo perduotas 74 gyvenamųjų vietovių ir kitų teritorijų, kur bombardavimai nebebus vykdomi, sąrašas.

„Per konsultacijas gavime panašų žemėlapį, parengtą amerikiečių, – aiškino jis. – Mes atlikome pirmąjį žingsnį, stabdant kovos veiksmus Sirijos teritorijoje.“.

„Visiškai laikomės savo įsipareigojimų laikytis kovos veiksmų nutraukimo. Tačiau tai nereiškia, kad ISIL ir „Jabhat al Nusra“ džihadistai galės lengviau atsikvėpti“, – pabrėžė S.Rudskoju, minėdamas alternatyvius „Islamo valstybės“ ir „al Nusra Front“ pavadinimus.

Kalbėdamas iš Hmeimimo oro pajėgų bazės, Rusijos koordinavimo centro Sirijoje vadovas Sergejus Kuralenka nurodė, kad kovos veiksmai buvo sustabdyti 34 Sirijos gyvenamosiose vietovėse.