Šalyje vykstant pilietiniam karui, 57 metų Jonas X rytų ortodoksų Antiochijos ir visų Rytų patriarcho soste pakeitė Ignacą IV, kuris gruodžio mėnesį mirė.

Artimuosiuose Rytuose yra visa virtinė daugiausia autonomiškų rytų ortodoksų Bažnyčių ir daugiau kaip pustuzinis patriarchų, tarp jų - Stambule įsikūręs ekumeninis patriarchas Baltramiejus I, dvasinis visų pasaulio krikščionių ortodoksų lyderis.

Krikščionys sudaro maždaug 5 proc. Sirijos gyventojų. Šiuo metu šalyje vyksta pilietinis karas, kuris supriešino sukilėlius ir prezidentui Basharui al Assadui lojalias pajėgas ir kuris, kaip nurodo Jungtinės Tautos (JT), jau pareikalavo daugiau kaip 60 tūkst. žmonių gyvybių.

Per ceremoniją Šventojo Kryžiaus šventovėje Damaske patriarchas Jonas X sakė, kad dirbs dėl taikos ir mels vienybės.

"Esame įsitikinę, kad Sirija ras kelią į išsigelbėjimą per dialogą ir taikų politinį sprendimą", - sakė jis po savo inauguracijos, kurią tiesiogiai transliavo Sirijos valstybinė televizija.

Naujasis hierarchas, kuris pasaulyje vadinosi Yazigi, yra kilęs iš Latakijos, kur įsteigė pirmąją mieste krikščionišką muzikos mokyklą. Jis turi civilinio inžinieriaus išsilavinimą.

Tarp sekmadienio ceremonijoje dalyvavusių svečių buvo Libano Maronitų Katalikų Bažnyčios galva, kardinolas Bechara al Rai.

Jo atvykimas yra pirmoji per kelis dešimtmečius Maronitų Bažnyčios vadovo kelionė į Damaską. Ši Bažnyčia garsiai kritikavo tris dešimtmečius trukusį Sirijos dominavimą ir karinį buvimą Libane.