Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad 14 civilių patyrė kvėpavimo sunkumų, kai režimo karo lėktuvai smogė Šifunijos kaimui Rytų Gutos regione.

Vienas vaikas mirė, o vienos moters būklė yra kritinė, nurodė SOHR vadovas Rami Abdel Rahmanas. Ši Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi organizacija informacijos gauna iš savo šaltinių tinklo Sirijoje

Pagalbą nukentėjusiems žmonėms suteikęs gydytojas Yaqubas naujienų agentūrai AFP sakė, jog įtaria „cheminius ginklus, tikriausiai chloro dujų ataką“.

Pasak jo, trejų metų vaikas mirė uždusęs.

„Daugumos pacientų drabužiai ir oda atsidavė chloru. Daugeliui pasireiškia dusulys, sudirgintos akys ir oda“, – angliškai sakė gydytojas.

Sukilėliai apkaltino Damaską naudojant chloro dujas, bet Maskva, ištikima prezidento Basharo al Assado režimo sąjungininkė, apkaltino jo oponentus naudojant „toksiškas medžiagas“, kad atrodytų, esą jas naudoja režimo pajėgos.

Damaskas, kuris ne kartą neigė naudojantis cheminius ginklus, pastarosiomis savaitėmis buvo kaltinamas dėl kelių chloro dujų atakų, įskaitant dvi, sausio mėnesį įvykdytas Rytų Gutoje. Šį sukilėlių anklavą sostinės pakraštyje režimo pajėgos įnirtingai atakuoja nuo vasario 18 dienos; per puolimą jau žuvo daugiau kaip 500 žmonių.

Pastarojo meto pranešimai apie režimo chemines atakas paskatino Prancūziją perspėti, kad ji gali suduoti smūgių Sirijoje. Anksčiau panašiai kalbėjo vienas pareigūnas Vašingtone.

Režimo sąjungininkė Rusija dėl sekmadienio atakos apkaltino sukilėlius.

Jie „parengia provokaciją, panaudoja toksiškas medžiagas, kad apkaltintų vyriausybines pajėgas cheminių ginklų naudojimu prieš civilius gyventojus“, pareiškė Rusijos gynybos ministerija.

Pranešimai pasirodė kitą dieną po to, kai Jungtinės Tautos pareikalavo ugnies nutraukimo, kad baigtųsi vienas įnirtingiausių puolimų per visą Sirijos pilietinį karą.

Anksčiau SOHR pranešė apie 21 dusimo atvejį Rytų Gutoje sausio 22 dieną. Gyventojai ir medikai sakė įtariantys chloro ataką.

Panaši ataka Dumos pakraštyje buvo įvykdyta sausio 13 dieną, nurodė organizacija.

Sirijos režimas neigia turintis cheminių ginklų.

Maskva: tai – pramanai

Maskva pirmadienį pareiškė, kad pranešimai apie įtariamą cheminę ataką Sirijos sukilėlių kontroliuojamoje Rytų Gutoje yra „pramanai“, o Damasko režimo pajėgų ten užpultos ginkluotos grupuotės esą buvo teroristų sąjungininkai.

„Žiniasklaidoje jau pasirodė pramanytų istorijų, kad vakar Rytų Gutoje buvo panaudotos chloro dujos; (jose) buvo cituojamas anonimas, gyvenantis Jungtinėse Valstijose“, – per spaudos konferenciją sakė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Pirmadienį S. Lavrovas pareiškė, kad Rytų Gutoje veikia grupuočių, susijusių su „al Qaeda“ padaliniu Sirijoje „al Nusra Front“, pavyzdžiui „Jaish al Islam“.

„Dėl to „Nusra“ partnerių šios paliaubos neapsaugo, – sakė jis. – Sirijos oro pajėgos gali imtis veiksmų ir prieš ją.“

Pirmadienį antskrydžiai Rytų Gutoje nusinešė mažiausiai 10 civilių gyvybių, pranešė SOHR.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas pareikalavo nedelsiant pradėti paliaubas, numatytas Saugumo Tarybos rezoliucijoje.

Viena iš pagrindinių B. al Assado režimo sąjungininkių Rusija jau daugiau kaip dvejus metus vykdo Sirijoje savo karinę operaciją ir padėjo paversti septynerius metus trunkantį konfliktą kelių frontų karu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)